Vágólapra másolva!
Októberben hosszú stagnálás után érezhetően esett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti várakozások jelentősen, a fogyasztóiak kissé romlottak.
Vágólapra másolva!

A GKI fogyasztói bizalmi index idén januártól - amikor 12 éves mélypontját érte el -, a nyár végéig mérsékelt javulást mutatott, majd az utóbbi két hónapban ismét kis mértékben romlott és rosszabb az egy évvel ezelőtti értéknél is. Pesszimistább lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére, rövid távú megtakarítási képességére és a munkanélküliség alakulására vonatkozó véleménye, s erősödtek az inflációs várakozások is.

Az ipari bizalmi index a nyár eleji csúcspontjához képest hónapok óta romlik, és októberben idei legalacsonyabb értékére esett. Az ipari cégek utoljára két éve voltak ilyen pesszimisták.

Az elmúlt időszak termelésének megítélése stagnált szeptemberhez képest, a következő háromhavi kilátások és a rendelésállományok megítélése viszont romlott.

A saját termelésű készletek állományát kisebbnek látták a válaszadók és visszafogottabb lett a foglalkoztatási szándék. A tervezett áremelések mértéke és az áremelők köre alig csökkent. A kapacitáskihasználás jobb volt, mint a nyári, de elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az építőipari bizalmi index értéke viszont ha minimálisan is, de növekedett. Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése érezhetően romlott és kissé kedvezőtlenebbé vált a rendelésállomány értékelése is. A foglalkoztatási várakozások azonban kissé javultak. Az áremelési tervek intenzitása az előző hónaphoz képest valamelyest enyhült, s továbbra is sokkal kedvezőbb az egy évvel ezelőttinél.

A kereskedelmi bizalmi index értéke július óta csökken. Októberben a készletek megítélése jelentősen, a megrendeléseké kissé romlott, az eladási pozíció értékelése viszont valamelyest javult. Az inflációs várakozások csökkentek, a legerőteljesebb áremelésre az élelmiszer-kereskedelem készült.

A szolgáltatói bizalmi index több hónapi javulás után októberben nagyot zuhant. Különösen lecsökkent - s ezzel ismét a negatív tartományba került - a várható forgalom megítélése, de számottevő csökkenést mutatnak az üzletmenetre, valamint a foglalkoztatott létszámra vonatkozó szolgáltatói várakozások is.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőiparban kissé javult, az iparban nem változott, a kereskedelmi és szolgáltatói szférában valamint a fogyasztók körében romlott.