Infláció fölött emelne a főváros

Vágólapra másolva!
Infláció feletti jövő évi közszolgáltatási díjemelési javaslatok kerültek hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet elé. A BKV tarifákról később tárgyalnak.
Vágólapra másolva!

A csatorna használati díj 9,9 százalékkal növekedne, a temetkezésnél a közszolgáltatási díjakat 9,3 százalékkal növelnék, a szabadáras szolgáltatásokat pedig 10 százalékkal csökkentenék, a szennyvízszippantás díját 8,6 százalékkal növelnék, a szemétdíj pedig 13,68 százalékkal drágulna, ha a javaslatokat november végén elfogadja a Fővárosi Közgyűlés. Lakos Imre (SZDSZ) városüzemeltetési bizottsági elnök elmondta, hogy a BKV-tarifák emeléséről szóló javaslatról nem tárgyalt a kabinet.

A távfűtés díjával kapcsolatos előterjesztés csak decemberben kerül a közgyűlés elé, hogy figyelembe tudják venni az esetleges gázáremelést - közölte Lakos Imre. Az előterjesztés szerint az alapdíj általában 35 százalékra csökkenne, de alternatív lehetőségként, aki igényli, az maradhat a 48 százalékos alapdíjnál. Ez esetben a fogyasztónak kevesebb hődíjat kellene fizetnie a fűtési idényben. A javaslat tartalmazza azt is, hogy a hődíjat negyedévente hozzáigazítanák a gázárakhoz. Ezt egy közgyűlési felhatalmazás alapján a Főtáv Zrt. automatikusan megtehetné.

Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a BKV-tarifákról a jövő héten tárgyal a kabinet. A cég későn küldte be javaslatát, illetve a főpolgármester múlt pénteki nyilatkozata szerint szakmailag elfogadhatatlan tartalmú az anyag a városvezetés számára - tette hozzá. A BKV tarifaemelési javaslat a szükséges egyeztetések után november végén vagy december 20-án kerül a közgyűlés elé - jegyezte meg az igazgató.

Nyáry Krisztián tájékoztatása szerint a kabinet várhatóan a jövő héten foglalkozik a jövő évi vízdíjjal és a kéményseprés díjával. Hozzátette, hogy az egyedi kémények seprési díja várhatóan 4,41 százalékkal növekszik. A vízdíjnál 8,8 százalékos emelés várható, a céggel azonban még zajlanak az egyeztetések.

A kommunikációs igazgató elmondta azt is, hogy számításaik alapján jövőre egy csatornával nem rendelkező, gázfűtéses kertes lakás esetében 8,1 százalékkal, 2409 forinttal több havi rezsikiadás várható. Ebbe az értékbe beszámították a sajtóhírek szerint várhatóan 10 százalékos villany- és az 5 százalékos gázáremelés hatásait is. Egy gázmérő nélküli, távfűtéses panellakás esetében pedig a fővárosi közmű díja, valamint a gáz- villanyár növekedése miatt várhatóan havonta 1491 forinttal lesz több a rezsidíj, mint jelenleg.