Kína beszállt a Rio Tintoba

Vágólapra másolva!
A kínai állami China Development Bank sajtójelentések szerint részesedést vásárolt az ausztrál-brit Rio Tinto bányavállalatban. Piaci találgatások szerint a részesedés-vásárlás az első lépés Kína törekvésében, hogy meghiúsítsa a Rio Tinto több tízmilliárdos átvételét a világ legnagyobb bányavállalata a BHP Billiton által, és ezzel megerősítse saját piaci pozícióját.
Vágólapra másolva!

A Rio Tinto és a BHP Billiton összeolvadása jelentősen megnövelné a konszern alkupozícióját az ártárgyalásokban. Kína a világ legnagyobb vasérc felhasználója. A BHP Billiton az elmúlt héten jelentette be szándékát a Rio Tinto átvételére egy 67 milliárd font-sterling értékű ügylet keretében (95,5 milliárd euró), ami a valaha létrejött egyik legnagyobb vállalati egyesülés lenne a világon.

A Rio Tinto "nevetségesnek" titulálta a tisztán részvénycserés átvételi ajánlatot. Az egyesült vállalat becsült piaci értéke 350 milliárd dollár lenne. Médiajelentések szerint a BHP Billiton 70 milliárd dolláros (48 milliárd euró) hitelszerződést biztosított magának az ügylet finanszírozásához. A kínai bank az idén nyáron a brit Barclays bankban szerzett részesedést magának, amikor az a holland ABN Amro átvételi kísérletével hadakozott.