Két megyében a buszok is megállnak

Vágólapra másolva!
A Vasi Volán és a Békés Volán szakszervezetei kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak november 21-én reggel 6 és 8 óra között a Liga Szakszervezetek által az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjazási szabályok miatt kezdeményezett országos tiltakozó napon - jelentette be Hoffmann Antal, a Békés megyei Közlekedési Szakszervezet és Németh Károly, a Vas megyei Közúti Közlekedés Független Szakszervezet képviseletében kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Hétfőn jelentették be a vasutasok, hogy november 21-én hat órán át sztrájkolnak. A bejelenésük után szinte azonnal további szakszervezetek csatlakoztak hozzájuk. A lista azóta pedig bővült.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Színházi Dolgozók Szakszervezetének győri alapszervezete is - jelentették be az új résztvevők a keddi budapesti sajtótájékoztatón. A Liga Szakszervezetek több ágazatra kiterjedő sztrájkot és közös demonstrációt tervez a Kossuth térre, és további csatlakozókat vár a Társadalmi Szolidaritás Napja elnevezésű akcióhoz.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: elfogadhatatlan, hogy az egészségbiztosítót az állam akár részlegesen is privatizálja. Azt is visszautasítják, hogy bizonyos gépkocsivezetői munkakörökben az alkalmazott jármű típusától tegyék függővé a nyugdíjazás szabályait.Bagi Béla, a MAGOSZ alelnöke kijelentette: a társadalombiztosítás ügye az egész ország, tízmillió állampolgár ügye. A jelenlegi rendszert kellene jobbá tenni - hangsúlyozta. A villamosenergia-ipari szakszervezetek is jelezték csatlakozásukat.

A GYSEV Dolgozók Szakszervezete november 21-én 6-8 óra között kétórás munkabeszüntetést tart, a Rába Munkavállalók Szakszervezete november 21-én 14.20 és 15.20 óra között egyórás figyelmeztető sztrájkot tart.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig azt ajánlja tagságának, hogy szolidaritásként vegyenek részt a Liga tiltakozó akciójában, de a sztrájkban való részvételről intézményi szinten születik döntés.

Az elmúlt egy hónapban kétszer is sztrájkoltak a szárnyvonalak tervezett megszüntetése miatt. Október 25-én két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak a mozdonyvezetők, majd múlt héten csütörtökön a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete reggel 6 órától 8-ig szüntette be a munkát.