PKN Orlen: 21,7 százalékos profitcsökkenés

Vágólapra másolva!
A legnagyobb lengyel olajipari vállalat, a PKN Orlen kedden 1,836 milliárd zlotys csoportszintű adózott eredményt jelentett kisebbségi részesedésekkel együtt az első háromnegyed évről, 21,7 százalékkal kevesebbet a tavalyi első kilenchavi 2,33 milliárdnál. Az üzemi eredmény 8,9 százalékkal 2,5 milliárd zlotyra csökkent 2,745 milliárdhoz képest.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent kőolaj-referenciafajta felára - amelyhez a PKN Orlen a termékárait köti - az év eddigi során folyamatosan csökkent az orosz Ural Blend fajtához képest, a harmadik negyedben már csak hordónként 2,77 dollár volt az év eleji 3,38 dollár helyett és a 3,91 dolláros tavalyi egész évi átlag helyett: ez végig csökkentette az üzemi eredményt. A magas kőolajárak miatt a finomítási haszonrést csökkenteni kellett, ez is rontotta az eredményeket, és mindezt nem ellensúlyozta a nagyobb értékesítés.

A csoporthoz tartozó litván Mazeikiu Nafta finomító kapacitását sikerült kissé növelni, de az ott és a cseh Unipetrol részlegnél az őszi karbantartások ugyancsak fékezték az eredményeket. A cseh Unipetrolnál vagyonérték-leírás is szükségessé vált.

Egészében a finomítás és az üzemanyag-kiskereskedelem üzemi eredménye 1,768 milliárd zlotyra csökkent az egy évvel korábbi 2,156 milliárdhoz képest. Az olajvegyészet és az általános vegyipari részleg eredménye 20-25 százalék között nőtt.

Némi javulástól eltekintve a litván Mazeikiu Nafta olajfinomító továbbra is félárbocon van: termelése 50 százalék körül van a tavaly októberi tűzvész óta, és tengeren, hajón - azaz drágábban - kapja a nyersolajat, mert a Barátság vezeték tavaly nyári szivárgása óta a vezetékes ellátás szünetel Oroszországból.

Korábban lengyel kommentátorok nem zárták ki, hogy a vezeték leállítása "büntetés" Moszkva részéről, mert a litván kormány tavaly májusban a PKN Orlennek ítélte a Mazeikiunak azt az 53,7 százalékát - 1,492 milliárd dollárért -, amely addig a csődbe taszított orosz YUKOS olajcégé volt, pedig a részesedésre a Kreml-barát orosz LUKOIL olajtársaság is pályázott. Idén januárig a PKN Orlen további Mazeikiu-részvényeket vett a litván kormánytól is, jelenleg övé a litván finomító 89,26 százaléka.

A PKN Orlen csoportszintű bevétele 17,9 százalékkal 46,891 milliárd zlotyra emelkedett a tavalyi első kilenchavi 39,754 milliárdhoz képest, a többlet egy részét a litván finomító hozta.