Enyhe lejtmenet várható a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 26,02 pontos csökkenéssel, 26 459,93 ponton nyitott pénteken. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,10 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

Enyhe csökkenést várnak a vezető részvények árfolyamában az üzletkötők pénteken, kivétel a Richter lehet, amelyik a csütörtöki mintegy 7 százalékos erősödést követően akár tovább is emelkedhet.

Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír Rt. üzletkötője szerint a nemzetközi piacokhoz hasonlóan a hét utolsó kereskedési napján is marad a nyomott hangulat a BÉT-en, a vezető részvények árfolyamai pánik nélkül, de folyamatosan lefelé csorognak. Az üzletkötő szerint nehéz megítélni, hogy lesz-e olyan pozitív hír, ami megakasztja a csökkenést.

A Richter kedvező csütörtöki teljesítménye után Juhász Richárd nem zárta ki, hogy a gyógyszergyári részvények árfolyama tovább emelkedjen, a bejelentett akvizícók hatására.

Csütörtökön a Richter részvények ára 2.540 forinttal, 6,99 százalékkal 38.900 forintra nőtt, miután a cég reggel bejelentette a lengyel Polpharma generikus gyógyszergyártó 99,65 százalékának megszerzését. Az akvizíció értéke 231 milliárd forint, amely ellenében a Richter zárt körben új részvényeket bocsát ki. A részvényeket a Polpharma tulajdonosa, a Genefar jegyzi le, amely így mintegy 25 százalékos részesedést szerez a Richterben.

A Richter a Genefarral megállapodott az oroszországi Akrihin gyógyszergyártó 80,62 százalékának megvásárlásáról is. Ennek vételára 22 milliárd forint, amit szintén új részvények kibocsátásával fedez a Richter. A két tranzakció 2008 első negyedévében várható lezárása után a Genefar 26,75 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a Richterben.

Hasonlóan vélekedett Csáky Attila, az Unicredit Bank kereskedési igazgatója is, aki bizonytalannak nevezte a Richter árfolyamának pénteki alakulását. Hozzátette: nagy esés nem várható, de inkább lejtmenetre számít, mint erősödésre.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 6,29 pontos, 0,02 százalékos emelkedéssel, 26.485,95 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 40,2 milliárd forint volt, amiből 14 milliárdot tett ki a Richter részvények kereskedése. A vezető papírok közül csak a Richter emelkedett a reggel bejelentett akvizíciók hatására, a másik három részvény a nemzetközi hangulatnak megfelelően gyengült.