Egybekelhet az Erste és a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
Közép-Európa első pénzintézete jöhet létre a két legnagyobb osztrák bank, az Erste és a Raiffeisen egyesülésével, amelyről a Napi Gazdaság értesülései szerint hetek óta felső szintű egyeztetések folynak az osztrák fővárosban. Ha a fúzió megvalósul, az Erste-Raiffeisen a magyar piac második számú szereplőjévé válhat.
Vágólapra másolva!

Az összeolvadást a Raiffeisen szorgalmazza, míg az Erste inkább védené függetlenségét; a jövendő frigy viszont úgy tűnik, bírja a bécsi kormány támogatását is - olvasható a Napi Gazdaságban. Ennek egyik lehetséges bizonyítéka, hogy az Erste iránt állítólag szintén érdeklődő Deutsche Bank kosarat kapott. A lap érdeklődésére a Raiffeisen bécsi sajtóirodájában ugyan "minden alapot nélkülözőnek" minősítették a hírt, az Erste pedig nem kívánt nyilatkozni, nevük elhallgatását kérő banki szakemberek ugyanakkor egyértelműen megerősítették a tárgyalások hírét.

A Raiffeisennek 13 millió, az Erstének 16 millió ügyfele van, és Ukrajnától Csehországig mindenütt erős állásokat építettek ki az elmúlt időkben. (A Raiffeisen épp a múlt héten nyitotta meg 3000. bankfiókját, az oroszországi Tyumenyben.) A fúzió révén a kelet-közép-európai térség legnagyobb pénzintézete jöhetne létre, most a résztvevők a térség országaiban általában az ötödik-hetedik helyen állnak külön-külön. A magyar piacon a két pénzintézet az ötödik és a hatodik helyezett a 2006-os banki mérlegfőösszeg alapján felállított sorrendben. Egyesülésükkel viszont egy csapásra a dobogó második helyére lépnének fel az OTP Bank mögött, megelőzve a K&H Bankot és a CIB Bankot.