Ismét emelkedhet a távhő ára Budapesten

Vágólapra másolva!
Az erőművekkel kötött hosszú távú áramvásárlási megállapodások újratárgyalásának sorában a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Budapesti Erőmű (BE) Zrt. tegnap is leült egymással, de nem jutottak dűlőre. A budapestieket akár 25 százalékos távhőáremelés is fenyegetheti. Igaz, a Főtáv 10 százalékos mérséklést javasol - írta a keddi Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A fővárosiak távhőszámlája is megemelkedhet akkor, ha az MVM a magyarországi erőművekkel folyó tárgyalásai sorában a Budapesti Erőművel nem tud megállapodni.

Az MVM uniós nyomásra több hónapja igyekszik új, legfeljebb ötéves időtartamű szerződéseket kötni azokkal az erőművekkel, melyektől jelenleg több tízéves szerződések keretében veszi meg az áramot.

A forgalmának 70 százalékát kitevő Mátrai Erőművel, illetve a saját tulajdonában lévő Paksi Atomerőművel már meg is állapodott, igaz, az unió ezeket még nem hagyta jóvá. Hasonló hírek azonban a többi erőmű kapcsán nem érkeznek: a Dunamenti és a Tiszai Erőmű tulajdonosa be is perelte a magyar államot, "részben" az újratárgyalások miatt. Információink szerint azokkal az erőművekkel, melyekkel január 1-jéig az MVM nem tud megegyezni, a nagykereskedő az állammal karöltve, egyoldalúan felbontja a szerződést, és - az esetlegesen így elmaradó erőműhasznokra hivatkozva - jöhet a pereskedés. Egyre nagyobb a feszültség.

A Főtávnak a Budapesti Erőmű négy hőtermelő egységével még több mint 10 évig érvényes szerződése van. Ezek alapján semmiféle áremelési javaslatot nem kívánnak elfogadni és akár 10 százalékos csökkentést is eltudnának képzelni - derül ki a keddi Népszabadságból.