Kevesebb pénzt kaphatnak az egyházak

Vágólapra másolva!
Csökkenhet 2009-től az egyházaknak juttatott kiegészítő támogatás. Az Országgyűlés tegnap végül olyan szabályt fogadott el, amely értelmében 2009-től nem kell már megkapniuk az egyházaknak a személyi jövedelemadó bevételek 0,9 százalékának megfelelő összeget - most ennek mértékéig egészíti ki az állam a magánszemélyek által felajánlott szja 1 százalékokból származó pénzt - írta a keddi Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az új szabály szerint csak az szja-bevétel 0,5 százalékáig lesz ilyen kötelezettsége a kormánynak. Persze ettől még adhat többet. Az 1 százalékból származó összeget kiegészítő támogatásból az szja-felajánlások arányában részesülhetnek majd az egyházak - mint ahogy most is.

Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy míg mostani szabály szerint - kiindulva a 2008-as költségvetési törvényjavaslatban szereplő bevételi tervből - legalább 17,3 milliárd forint járna 2009-ben az egyházaknak, az új - még zárószavazáson el nem fogadott - szabály alapján csak 9,6 milliárdos lenne a kötelező támogatási összeg.