Kész az első hidrogüzemű magyar busz

Vágólapra másolva!
Elkészült a magyar gyártmányú hidrogénüzemű busz prototípusa - írta a keddi Napi Gazdaság. Szándéknyilatkozatot írt alá a magyar kormánnyal a Quantum Energy Kft. az általa jegyzett hidrogéntechnológia Magyarországon való meghonosítására. A cég első körben hidrogénnel hajtott buszokat készül gyártani, a hajtóanyagot pedig megújuló energiából, főleg szélenergiából állítaná elő.
Vágólapra másolva!

A hidrogénbuszt a H2 Bus Kft. gyártott.Terv szerint a felépülő hazai szélerőművek annyi villamos energiát termelhetnek, amennyi elég a helyi közlekedést biztosító buszok üzemeltetéséhez szükséges hidrogén előállításához. A későbbiekben várható, hogy az elektromos hibrid megoldást felváltja az üzemanyagcellás rendszer, ma ez azonban még túl költségigényes.

A hidrogén egyébként a tiszta oxidáción kívül még számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek a városi buszok ellátásában nagyon ígéretessé teszik. Nem véletlen, hogy a jövő közlekedési eszközének tartják, és többek között már gyártják is Madridban, Londonban a hidrogénnel maghajtott buszokat.