Elszállóban a 2010-es foci-vb büdzséje

Vágólapra másolva!
"Fapados" futball-világbajnokságot készül rendezni 2010-ben Dél-Afrika, de a költségek így is meghaladni látszanak az ország erejét. A szervezőbizottságnak ettől függetlenül még jó üzlet lehet a vb, amint azt a tavalyi, németországi esemény példája is mutatja.
Vágólapra másolva!

Jócskán túllépheti az eredetileg tervezett büdzsét a 2010-es, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság rendezési költsége. A növekedés összege az ország pénzügyminiszter-helyettese, Jabu Moleketi szerint 2,8 és 3,4 milliárd rand (280-340 millió euró) között lehet - írja az Allafrica.com.

A kormány még nem törődött bele, hogy az esemény által egyébként is megterhelt államkincstárnak ekkora többletáldozatokat kell hoznia a sikeres vb érdekében. Egyelőre a Közmunkaügyi Minisztérium és a szervezőbizottság munkacsoportjai vizsgálják a kérdést, decemberben várható döntés a további lépésekről.

Úgy tudni, a politikusoknak nem lesz sok választásuk, a költségnövekedés ugyanis afféle objektív körülmények - mint az átváltási költségek emelkedése és az acél világpiaci drágulása - számlájára írandó.

Spórolni is lehet

Jabu Moleketi ugyanakkor utalt rá, hogy szerencsés esetben bizonyos területeken szerény megtakarítást lehet elérni a korábban előirányzottakhoz képest. Példaként említette, hogy a Cape Town-i Green Point Stadium behúzható tetőszerkezete a vártnál 10 millió euróval kevesebbe került, jóllehet Németországból kellett megrendelni. A számok újraírása a költségvetés februári benyújtásakor válhat véglegessé.

A rendezéshez szükséges pénzmennyiség az új becslések szerint eléri a 2,08 milliárd eurót. Korábban azzal számoltak, hogy a közvetlen ráfordítások 1,74 milliárd eurót tesznek ki, amiből 840 milliót kell a tíz stadionra, 900 milliót pedig azok szűk környezete infrastruktúrájának fejlesztésére fordítani.

A világbajnoksággal járó összes járulékos kiadás természetesen sokszorosa a fenti összegnek. Dél-Afrika úthálózatának és szélessávú telekommunikációjának fejlesztésével együtt 40 milliárd euróra rúg, aminek elköltése vélhetően rossz hatással lesz az ország makrogazdasági mutatóira. A megugró import miatt, például, már 2007 elején 6,2-ről 6,7 százalékra nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya.

Nem ígérnek fényűző stadionokat

A kormányzat mégsem aggódik a hiány miatt, mert - mint a pénzügyminiszter-helyettes megjegyezte - olyan beruházások érdekében vállalják, amelyek létfontosságúak az ország fejlesztése szempontjából, és később a termelékenység javításához is hozzájárulnak.

A kormányzat részletes kötelezettségvállalásainak listájából kiderül, hogy a leginkább rászoruló terület a tömegközlekedés - erre összesen 1,13 milliárd eurót szánnak -, a második helyen pedig az információs és kommunikációs technológia áll, 250 millióval.

Jellemző, hogy a közbiztonság javítására óvatosságból csak egy minimumösszeget (60 millió euró) jelöltek meg: az AIDS terjedése mellett a bűnözés Dél-Afrika legnagyobb, évek óta eszkalálódó társadalmi problémája, a számla végösszege tehát vélhetően sokkal nagyobb lesz.

Mindezek arra késztetik a döntéshozókat, hogy az utóbbi időben megszokotthoz képest "puritán" tornát rendezzenek. "Akik szimbolikus erejű, kivételes arénákat akarnak látni, azoknak máshová kell menni" - jelentette ki e kérdésről Moleketi. Főnöke, Trevor Manuel pénzügyminiszter megerősítette, hogy egy óriási szegénységgel küzdő országnak nem fényűző stadionokat kell építenie, csupán olyanokat, amelyek megfelelnek a világszövetség (FIFA) előírásainak.