Csehországban is drágul az áram

Vágólapra másolva!
A cseh háztartások átlagosan közel 10 százalékkal fognak többet költeni elektromos áramra 2008-ban, mint az idén - közölte az ország energiapiacának szabályozásáért felelős hivatal (ERU).
Vágólapra másolva!

A drágulás két részből tevődik össze: 9,1 százalékkal nőnek az alapárak és nagyjából további 0,74 százalékpontot jelent, hogy az alsó áfakulcs jövőre 5-ről 9 százalékra emelkedik, illetve hogy egy új környezetvédelmi fogyasztási adó épül be az árba - írja a Napi Gazdaság.

Idén csak 7,9 százalékkal emelkedett az áram ára, a jövő évi bővülést a termelők és a szolgáltatók azzal indokolják, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a gyorsan növekvő gazdaság által támasztott kereslettel és mivel Európa egésze kapacitáshiánnyal bajlódik, külföldről sem tudnak elegendő elektromos energiát importálni.

Az ERU szerint - amely a prágai energiatőzsde kereskedése alapján becsli az árakat - a szabadpiaci árak 14-18 százalékkal emelkedhetnek jövőre. Az áramelosztás és -szolgáltatás díja és más ezekhez hasonló díjak 1,7 százalékkal nőnek 2008-ban.