Támogatta Kákosyt a gazdasági bizottság

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés élénkítését, a digitális szakadék betemetését és a MÁV reformját nevezte legfontosabb feladatának Kákosy Csaba gazdaságiminiszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának meghallgatásán szerdán Budapesten. Kákosy Csaba miniszterré jelölését 15 igen, 1 elutasító szavazat és 8 tartózkodás mellett megszavazta a bizottság.
Vágólapra másolva!

A gazdaságot újra tartós növekedési pályára kell állítani, csökkenteni kell a "digitális írástudatlanságot", illetve fokozatosan, apró lépésekben meg kell újítani a vasutat és a Volán-társaságokat - mondta a jelölt. A miniszterjelölt szerint a Volán-társaságok privatizációjának folyamata jövőre elindulhat. Kákosy kiállt a reformok folytatása mellett, de véleménye szerint ehhez a kormány, az Országgyűlés és az üzleti szektor összefogására van szükség.

A legnagyobb kihívást az energiapolitika jelenti Kákosy szerint, aki elmondása szerint fontosnak tartja továbbvinni a Nabucco-projektet. A gazdaság dinamizálását illetően a jelölt folytatni szeretné a vállalatbarát környezet kialakítását, a vállalatok növekedésének, a hazai vállalatok nemzetközivé válásának elősegítését. "A kormányban az üzleti élet hangjává kívánok válni" - mondta. Miniszterként a magyar gazdaság mindenre kiterjedő felelősévé kellene válnia és nem az üzleti világ szócsövévé - reagáltak az ellenzéki képviselők.

Kákosy Csaba kiemelte, hogy ösztönözni kell a kutatás-fejlesztési ráfordításokat és az innovációt, szűkíteni a digitális szakadékot, továbbá erősíteni szükséges a minisztériumi szintű stratégiaalkotását. A jelölt célja, hogy "az ügyeket végigvigye". "Hiszek a MÁV-ban, hiszek a magyar vasútban" - mondta Kákosy.

Latorcai János (KDNP) úgy vélte, hogy alapvető témák hiányoztak a jelölt előadásából. Példaként említette a kis- és középvállalkozások helyzetének kérdését és a körbetartozások problémáját.