Kész az új energiastratégia

Vágólapra másolva!
Az ország energiastratégiája két héten belül a Parlament elé kerülhet, miután a dokumentumot a kormány szerdán elfogadta. A megújuló energiatermelés Európai Unió által elvárt szintjét valószínűleg nem sikerül elérni 2020-ra.
Vágólapra másolva!

Poós Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője közölte, hogy az energiastratégiával együtt napirenden szerepelt a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia is, ám itt még módosítások szükségesek, ezért azt a kormány később újra tárgyalja.

Megjegyezte, hogy a kormány az elfogadott energiastratégia kapcsán "első olvasatban" jóváhagyta a megújuló energiatermelés terjedését elősegítő alstratégiát is. Ehhez a dokumentumhoz nem szükséges országgyűlési jóváhagyás - tette hozzá.

Poós Miklós kifejtette, hogy a kormány elfogadott energiapolitikája 2020-ra "legreálisabban" 14-16 százalékos megújuló energiatermeléssel számol az akkori teljes energiafogyasztáshoz viszonyítva. Csak "halvány esély" van arra, hogy az Európai Unió által kitűzött 20 százalékos részarányt Magyarország teljesíteni tudja. Ma az alternatív energiaforrásokkal megtermelt energia aránya valamivel 4 százalék felett van.

Több áram biomasszából

Az alternatív energiaforrások kapacitása Magyarországon jelenleg mintegy 2000 gigawattóra, ez 2010-ig várhatóan 3500 gigawattórára bővül. Az új kapacitások döntő része, mintegy 1300 gigawattóra olyan biomassza-erőmű lehet, amelyek nem erdei alapanyaggal, hanem energiaültetvényről származó biomasszával üzemelnek.

A kormány kisebb mértékű zöldáram-termelés bővülésre számít még szélenergiából, illetve vízenergiából. Geotermikus energiára alapuló megújuló áramtermeléssel 2010-ig nem számol a kabinet. A bioüzemanyagok jelenleg mintegy 2 százalékos részaránya az összes üzemanyagon belül 2010-re várhatóan 5,75 százalékra, 2013-ra 8 százalékra, 2020-ra 10 százalékra emelkedik.