Sztrájk helyett újra Oroszlánkirály a Broadway-en

Vágólapra másolva!
Tizenkilenc nap és félezernél is több elmaradt előadás után vége a sztrájknak a New York-i Broadway színházaiban. A bérekről és a segédszemélyzet számáról szóló vita több millió dollár veszteséget okozott New Yorknak.
Vágólapra másolva!

A produkciókat kiszolgáló alkalmazottakat tömörítő Local One szakszervezet és a Amerikai Színházak és Producerek Ligájának vezetői vasárnap óta három maratoni hosszúságú tárgyalási fordulón huzakodtak. "Végül mindkét fél számára előnyös kompromisszumot kötöttünk" - mondta Charlotte St. Martin, a Liga igazgatója.

Így aztán csütörtökön újra felgördülnek a függönyök a világ legnagyobb színházi negyedében. 26 teátrumban folytatódik az évad olyan sikerdarabokkal, mint például Az oroszlánkirály, Az operaház fantomja és a Mamma Mia! című musicalek.

A mintegy 3 ezer díszletmunkást, kellékest, hang- és fénytechnikust és gépmestert képviselő Local One és a munkaadók között a nyár végén kezdődött egyezkedés november 10-én torkollott sztrájkba. Becslések szerint New York naponta 17 millió dollárt, azaz percenként kétmillió forintnak megfelelő összeget veszített a munkabeszüntetés miatt.

A munkaügyi vita két központi kérdés körül forgott. Az egyik a béremelés mértéke volt, a másik pedig az, hogy hány fős segédszemélyzet szükséges az előadások lebonyolításához. A vonatkozó előírás szerint legalább négy fős csapat kell. A producerek lazítanának a szabályon, csak akkora segéderőt mozgósítanának, amekkora feltétlenül szükséges, ezt viszont a Local One végig ellenezte.