Az Opecre figyel az olajpiac

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni, vajon az olajtermelő országok a kitermelés növelésével segítenek-e a 90 dollár közeli szinten tartózkodó árak letörésében. Az Opec szerdán tartja csúcstalálkozóját Abu-Dzabiban.
Vágólapra másolva!

A delegáltak meglehetősen szűkszavúak, de továbbra is tartja magát az a feltevés, hogy a teljes kitermelést napi félmillió hordóval növelni kéne - írja a BBC. Az olaj ára az elmúlt bő hétben éppen azon híresztelések hatására csökkent mintegy 10 dollárral, melyek szerint az Opec növelni fogja a kitermelést. Annak ellenére is, hogy a hivatalos Opec-álláspont szerint az ellátás képes a kereslet kielégítésére, és hogy a magas árak a spekulánsok hibájából alakultak ki. Így elemzők szerint előfordulhat, hogy az Opec-küldötteket a most éppen csökkenő árak arról fogják meggyőzni, hogy a kitermelés növelése jelenleg szükségtelen.

Az árak csökkenéséhez nem mellesleg az is hozzájárult, hogy az Egyesült Államok jelentése szerint Irán négy évvel ezelőtt leállította a nukleáris fegyverek fejlesztését célzó programját, sokat oldva így a feszültségeken. Egy esetleges, Iránt sújtó katonai csapás fontos összetevője volt ugyanis a nyersolaj kockázati felárának, mondják az elemzők.