Az elefántcsontparti kakaóipar is sztrájkol

Vágólapra másolva!
Kétnaposra tervezett sztrájkjuk második napjához érkeztek az elefántcsontparti kakaóültetvények dolgozói, mivel keveslik a nekik járó béreket, ami igen rosszul érinti az épp a betakarítási időszakban járó ágazatot.
Vágólapra másolva!

Ebben az évben több munkabeszüntetés is sújtotta az elefántcsontparti kakaóüzletágat, a parasztok az alacsony árak és a korrupció miatt protestáltak. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermesztője, és a sztrájk azt jelenti, hogy az iparág számára egyik legfontosabb időszakban csökken az exportálható kakaó mennyisége. A világ kakaójának kétharmada Nyugat-Afrikából származik, amelynek zömét az októbertől januárig terjedő időszakban takarítják be - írja a BBC.

Az elefántcsontparti gazdaság nagymértékben a kakaótermelésre épít, ahogyan a csokoládégyártás is óriási mértékben függ a nyugat-afrikai országok kínálatától, ahol több százezer ember dolgozik a kakaótermelésben. Az iparág azonban teli van panaszhangokkal, amelyek a különféle visszásságokról szólnak. Októberben Laurent Gbagbo, Elefántcsontpart elnöke sürgette a kakaó-szektor vizsgálatát, olyan értesülésekre hivatkozva, amelyek korrupcióról és pénzmosásról szóltak. A kakaóból származó bevételek számos konfliktust okoztak már az afrikai országban, a 2002-2003-as polgárháborúban is komoly szerepe volt a kakaónak.