Leállíthatják az orosz exportot az infláció miatt

2007.12.05. 16:25

Az orosz kormány azonnali hatállyal be akarja tiltani egyes mezőgazdasági cikkek exportját, hogy féken tudja tartani az egyre nagyobb méreteket öltő inflációt - közölték a gazdasági minisztériumban szerdán.

Normális esetben egy ilyen lépés törvényi előkészítése legalább egy hónapot vesz igénybe, ezért a gazdasági minisztérium hamarosan elkészíti azoknak a termékeknek a listáját, amelyek stratégiai fontosságúak Oroszország élelmiszerellátása szempontjából, s amelyek exportjának betiltását javasolják a kormánynak. Erre egy 2003-as törvény ad lehetőséget.

A listán egyebek mellett búza, árpa, rizs, liszt, tej, napraforgó-és repceolaj, szója, különböző étkezési olajok szerepelnek. Ha a kormány elfogadja a gazdasági minisztérium javaslatát, akkor a miniszterelnök aláírásával szentesített rendelet - amely jelentős kiviteli vámot ró ki az exportra - életbe léphet.

A legnagyobb orosz élelmiszeripari és élelmiszer-kereskedelmi cégek egyébként október végén megállapodást írtak alá az úgynevezett szociális szempontból jelentős élelmiszerek árának befagyasztásáról. A megállapodás a tej, a kenyér, a napraforgóolaj és a tojás néhány fajtájára vonatkozik, és október 24-től 2008. január 31-ig érvényes, de már felmerült a megállapodás meghosszabbításának a terve. Oroszországban 12 százalék körüli infláció várható az idén éves összevetésben.