A Springer eladja részesedését a TV2-ben

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az Axel Springer AG azt tervezi, hogy eladja a ProSiebenSat.1 televízióban meglévő 12 százalékos részesedését egy több mint 509 millió eurós üzlet keretében - jelentette be a német társaság kedden.

Az eladásról a Springer a KKR/Permira amerikai-brit befektetési társasággal, a többségi társtulajdonossal törekszik megállapodásra. Az ár részvényenként 19,4 euró. Az üzletet a médiakoncentrációt ellenőrző német hatóságnak is jóvá kell még hagynia.

A német kiadóvállalat azután döntött a televízióból történő kiválásról, hogy az év elején sikertelenül próbálkozott a ProSiebenSat.1 cég feletti teljes ellenőrzés megszerzésével. Ez a cég működteti a Sat.1, az N24, a ProSieben és a Kabel 1 televíziós csatornákat.

Az üzletet a német trösztellenes hatóság akadályozta meg, mivel érvelése szerint a Springer meghatározó szerepet szerzett volna a reklámpiacon az RTL-t tulajdonló Bertelsmannal és más német médiatulajdonosokkal együtt, és a Bild-lapokat is kiadó Springer, az üzlet révén túlságosan erős szerephez jutott volna a közvélemény befolyásolásában.

A ProSiebenSat.1 nyáron vásárolta fel, az egyebek mellett a magyar TV2-t is birtokló SBS csoportot, ezzel az RTL után a második legnagyobb európai médiaholdinggá vált.