Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta a borszektor reformjáról szóló saját szövegjavaslatát, amely számos lényeges ponton eltér az unió legfőbb végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak az eredeti indítványától. A képviselők többsége ellenzi a 2014-es telepítési liberalizációt, de továbbra is lehetővé tenné a cukor, illetve must hozzáadását, és öt helyett három évig hagynák érvényben a kivágást támogató rendszert.
Vágólapra másolva!

Az EP szerint nem csökkenhetnének a szerkezetátalakítási támogatások. A parlament növelné a promócióra szánt összegeket, továbbá szigorúbb szabályokat akar a borok elnevezésével és címkézésével kapcsolatban.

Az EP úgynevezett konzultációs eljárásban szavazott a tervezetről, ami azt jelenti, hogy véleményét ki kell kérni, de nem kötelező figyelembe venni. A végső döntés az uniós agrárminiszterek kezében van, akik december 17-19-én üléseznek.

A parlament ellenzi az Európai Bizottság tervét, hogy 2014. január 1-jéig teljesen liberalizálják a szőlőtelepítési jogokat az eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel ellátott borok esetében. A jelentéstevő magyarázata szerint "e területek esetében a liberalizálásnak végzetes hatása lehet, mivel tönkre tehetné Európa borászati örökségét: semmivé lehet a minőségi borok termelői által végrehajtott beruházások gazdasági értéke, elveszhet a minőségi borok ellenőrzésének képessége, azzal a következménnyel, hogy sérül a területi márkanevek imázsa, és leértékelődik maga a termék is".

A képviselők a piaci dinamizmus növelése érdekében megkönnyítenék viszont a telepítési jogok közösségi szintű forgalmát. A parlament beletenné a jogszabályba azt is, hogy bizonyos feltételek mellett "az újratelepítési jogok részben vagy egészben átruházhatók egy azonos tagállamon/régión belüli másik gazdaságra".

A képviselők támogatták a jelentéstevő véleményét, amely szerint az Európai Bizottság által javasolt öt év helyett három évig legyen érvényben a szőlőkivágásra igénybe vehető uniós támogatások rendszere, és az utolsó két évre tervezett összegeket is tegyék elérhetővé ez alatt.

Az EP nem támogatta az Európai Bizottság tervét, hogy tiltsák be a borok alkoholtartalmának cukor hozzáadásával történő fokozását, és elutasították a must hozzáöntésével készült borászati termékek támogatásának beszüntetésére irányuló javaslatot is.

A parlamenti szöveg szerint a szerkezetátalakítási támogatásra a tagállamok számára megállapított összeg - ide nem értve a promóciós intézkedéseket - "nem lehet kevesebb, mint az adott állam számára 2008-ban szerkezetátalakításra biztosított összeg".A képviselők a nemzeti költségvetési borítékok rendszeréből továbbra is lehetővé tennék az emberi fogyasztásra szánt alkohol lepárlásának támogatását.

A mostani, eltörlésre ítélt általános lepárlási támogatás helyett a parlament azt javasolta, hogy a túltermelés megelőzése érdekében hozott intézkedések kárvallottjait egy - a szőlő-, illetve bortermelés csökkentésével arányos - kifizetéssel kompenzálják.A képviselők ellenzik, hogy az eredetileg a borszektorra szánt összegek egy részét átirányítsák a vidékfejlesztés támogatására.

A nemzetközi borpiacon az Európai Unió vezető szerepet játszik. A világ bortermelő területeinek 40 százalékával rendelkezik; több mint másfél millió gazdasága - 3,4 millió hektáron - a világtermelés 65 százalékát állítja elő. Az EU emellett a világfogyasztás 57 százalékával az első számú fogyasztó is, az összes kivitel 65 százalékát kitevő exportjával pedig szintén világelső.