Veres egyetért a GVK iránymutatásával

Vágólapra másolva!
Bár a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GKV) által javasolt 8-10 százalékpontos munkaadói járulék csökkentésénél Veres János csak alacsonyabb mértékűt tart elképzelhetőnek, megfontolásra érdemesnek tartja a szakértők több javaslatát is, például az áfa változtatására, az adókedvezmények szűkítésére.
Vágólapra másolva!

A GVK a hét elején a miniszterelnöknek is átadott javaslatai között a munkaadói járulékok 8-10 százalékpontos mérséklése, a társasági adó - a szolidaritási adó beszámításával - 20 százalékra történő emelése és a nyugdíjak bruttósítása mellett az áfa 20 százalékos kulcsának 22-24 százalékra történő emelése is szerepel.

Az alapvető élelmiszerek esetében és az élőmunka igényes szolgáltatásoknál azonban 16-18 százalékos kulcsot tartanának kívánatosnak, míg a turizmusban 5-10 százalék lenne az áfa és 5 százalék maradna a gyógyszerek és a könyvek esetében.

Veres János hangsúlyozta, hogy a mértékekben véleménykülönbség van a PM és a GVK között. "A javaslatok összes bekerülési értéke a mostani számításaink szerint több annál, mint amekkora mozgásteret látunk. A járulékok terén 8-10 százalékpontnál csak kisebb csökkentésre látunk lehetőséget, de mérséklés lesz" - mondta. Az áfát illető elképzelésekről a miniszter úgy vélekedett, hogy a "javaslat reális pálya lehet".

"A kormánynak komolyan meg kell fontolnia, mint lehetőséget, semmiképpen nem kell kapásból elvetni" - fűzte hozzá, megemlítve, hogy ki kell számolni milyen inflációs és teherátrendező hatással járna a módosítás.

A nyugdíjbruttósítás nem új keletű javaslat, a szakmában több mint 12 éve jelen van, és a nyugdíjreform 97-es időszakának döntéseiben is benne volt, ezért ezt is egy lehetséges gondolkodási iránynak nevezte a pénzügyminiszter.

A GVK-nak az adókedvezmények megszüntetésére vonatkozó javaslatát a PM örömmel tenné a magáévá. Veres János emlékeztetett rá, hogy a tárca többször tett már indítványt az adókedvezmények körének szűkítésére.

"Úgy látom, hogy ma egyetlen olyan adókedvezmény van, amelyet folyamatosan fenn kell tartani Magyarországon, ez a beruházási adókedvezmény" - hangsúlyozta. A többi adókedvezményt illetően, a miniszter szerint okkal vannak fenntartások és ha egyszer a szükséges lépéseket meg lehet tenni, a jelenleginél sokkal tisztább rendszer alakulhat ki.