Csillagszóró: 144 millió forint kiszabott bírság

Vágólapra másolva!
Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok csaknem 5300 kereskedelmi és vendéglátó egységet, valamint piaci árust ellenőriztek és 144 millió forint bírságot szabtak ki eddig az úgynevezett csillagszóró hadművelet kezdete óta - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH).
Vágólapra másolva!

A karácsonyi időszak szezonális termékeinek kiemelt ellenőrzésére irányuló ellenőrzés-sorozat keretében a hatóságok eddig több mint 60 000 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, és öt egység működését függesztették fel.

A 2008. január 5-ig tartó ellenőrzés-sorozatban részt vesz Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) - áll a közleményben.

A közlemény szerint az ÁNTSZ a december 1. és 15. közti időszakban végzett 2592 ellenőrzése során leggyakrabban a mosogatási technológia hiányosságaival, a tárolás követelményeinek be nem tartásával, a kézmosás, illetve kézfertőtlenítés tárgyi feltételeinek hiányával, valamint a helyiségek általános állagának kifogásolhatóságával szembesültek a felügyelők. A tapasztalt hiányosságok miatt eddig 435 esetben csaknem 8 millió forint bírságot szabtak ki.

Az NFH vizsgálata során a területi felügyelők 406 üzletet ellenőriztek, amelyből 283-ban, az üzletek 68 százalékában tártak fel valamilyen szabálytalanságot. Az üzleteken túlmenően a piaci árusok tevékenységét is ellenőrizték, ahol 66 piaci árus közül 44 tevékenysége esett kifogás alá.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal először a 2005. évi karácsonyi felkészülés során koordinálta és összesítette a különböző hatóságok ellenőrző tevékenységét, ekkor a hatóságok összesen 5780 ellenőrzést végeztek, 1670 esetben került sor hatósági intézkedésre, és 63 millió forint bírságot szabtak ki - olvasható a közleményben. 2006-ban már csaknem háromszor annyi ellenőrzést hajtottak végre, és csaknem négyszer akkora bírságot vetettek ki az ellenőrök.