Nem emelkedik január 1-től a közlekedés ára

Vágólapra másolva!
Január 1-jétől nem emelkedik az autóbusz-és vonatjegyek, illetve bérletek ára a helyközi közösségi közlekedésben, és nem lesz áremelkedés az úthasználati jogosultság egyetlen díjkategóriájában sem. A helyközi közösségi közlekedést, illetve az autópályákat igénybe vevők továbbra is a 2007-es árakon utazhatnak - olvasható a GKM közleményében.
Vágólapra másolva!

Újdonság, hogy január 1-jétől megszűnik a szélvédőre ragasztandó matrica, így a jövőben az autópályákon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot fognak kapni.

A motorosok egész évben kedvező árú 4 napos jogosultságot vásárolhatnak, amely a D1 kategória 4 napos jogosultság díjának 50 százaléka. A D2, D3, D4 kategória számára jövőre az egy napos jogosultság, illetve a D4 kategória számára az éves jogosultság megváltásának díja az 1999/62/EK "Eurovignette" irányelv előírásainak megfelelően csökken. Az egy napos jogosultság 3000 forint helyett 2760 forintba, az éves jogosultság a D4 kategóriának pedig 219 000 forint helyett 198 000 forintba kerül majd.

Január 1-jétől a kényelmesebb és gyorsabb vásárlás és használat érdekében megszűnik a szélvédőre ragasztandó matrica, így a jövőben az autópályákon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot fognak kapni. A gépjármű vezetője a vásárlás után bizonylatot, illetve nyugtázó üzenetet kap, amelyet az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig kell megőriznie.

Az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni, tehát az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és kijelölt árusítóhelyein, a szerződött viszonteladóknál, benzinkutaknál, valamint SMS-ben, interneten, telefonhívással és mobilvásárlással. A megtakarított nyomdai és terjesztési költségek - amelyek 2007-ben megközelítőleg 250 millió forintot tettek ki - a közutak fejlesztését szolgálják - áll a közleményben.