Kína: virágzik a gazdaság

Vágólapra másolva!
Kína hazai összterméke minden bizonnyal 11,5 százalékkal bővült az idén, közölték a kínai statisztikai hivatalban előzetes becslésként csütörtökön. Ezzel ötödik éve tart a kétszámjegyű százalékos GDP-növekedés. A kínai kormány 8 százalékos gazdasági növekedést célzott meg eredetileg erre az évre.
Vágólapra másolva!

A kínai központi bank a múlt héten 0,18 százalékponttal emelte irányadó kamatát, idén hatodszor szigorított, miután az eddigi intézkedések nem bizonyultak elegendőnek az infláció és a túlhevült beruházási ütem érezhető fékezésére. A szigorítási ciklust tavaly áprilisban kezdte.

A korábbi hiedelemmel szemben Kína GDP-növekedése az idei első negyedévben látszólag már nem gyorsult: éves összehasonlításban az ütem 11,1 százalékos volt, ugyanannyi, mint a tavalyi átlag.

A hazai össztermék tavalyi növekedési ütemét ugyanis július közepén felülvizsgálta a kínai statisztikai hivatal, és az adatot éppen pontosan 11,1 százalékra emelte az addig ismert 10,7 százalékról.

A második negyedévi növekedés, 11,9 százalékos az egy évvel korábbi szinthez képest, több mint tíz éve a leggyorsabb ütemű, azonban lehűtötte a kereskedelmi partnerek reményeit. A harmadik negyedben a növekedés 11,5 százalékosra lassult, továbbra is gyorsabb volt a tavalyi átlagnál.

A kínai kormány tervhivatala a maga részéről december elején 11,4 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített erre az évre, jövőre 10,8 százalékos ütemet jósolt. A jövőre talán kissé lassuló növekedés forrásainak változatlanul a stabilan növekvő fogyasztás és a lassúbb ütemben gyarapodó beruházás és export ígérkezik, tették hozzá. A külkereskedelmi többlet növekedése várhatóan azért is lassulhat majd jövőre, mert 2 százalékról 1 százalékra csökkentik az üzemanyagok importvámját, és enyhítik a fémimportvámokat is, miközben az acél exportvámját emelik. Ez persze bizonyára meglátszik majd a kőolaj és a fémek szabadpiaci árának jövő évi alakulásán.

A Világbank szeptemberben 11,3 százalékra emelte az idei kínai gazdasági növekedésre szóló előrejelzését a májusban jósolt 10,4 százalékról, vélvén, hogy a kínai gazdaságot nemhogy a belső intézkedések nem fékezik, de a világgazdaság esetleges lassulása sem képes lehűteni. Jövőre a Világbank is 10,8 százalékos GDP-növekedésre számít Kínában.

Eközben - a Világbank szerint - Kína folyómérlegtöbblete, főleg a kereskedelmi többlet miatt, az idén várhatóan 378 milliárd dollár lesz, a GDP "elképesztő" 12 százaléka. Májusban csak 10,8 százalékos folyómérlegtöbbletet jósolt a Világbank.2005-ben 10,4 százalékkal, 2004-ben 10,1 százalékkal, 2003-ban 10,0 százalékkal, 2002-ben 9,1 százalékkal nőtt a kínai gazdaság.

Októberben újabb rekordra hágott Kína kereskedelmi többlete, de elmaradt az elemzők várta összegtől. Ebből a piaci elemzők arra következtetnek, hogy a közeljövőben már érezhető lesz az export lassítását és a behozatal gyorsítását célzó kínai intézkedések hatása.