Megint változik a nyílászárócserés pályázat

Vágólapra másolva!
Változásokat tervez a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2008-ban a nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre vonatkozó lakossági pályázataiban. Ezen túl panellakások is pályázhatnak, növekszik a kedvezményes hitel összege, és akár háztartási eszközök cseréjére is kérhetünk majd támogatást - olvasható a tárca [origo]-hoz eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Energiatakarékossági Programban és a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogramban (NEP) tervezett változtatások szerint az energiamegtakarítási és a megújuló energiafelhasználást segítő beruházások támogatása külön kiírásként jelenik meg. Külön-külön pályázatként jelennének meg a különböző energiatakarékossági célú beruházások és a több célt megvalósító beruházások támogatásai is. Ezentúl a nem hagyományos építési módú, iparosított technológiával épített (panel, alagútzsalu, öntött, vasbeton-vázas és egyéb előre gyártott technológia) lakások is pályázhatnának.

Magasabb támogatási aránnyal ösztönöznék az energetikailag hatékonyabb, több pályázati célt megvalósító lakossági beruházásokat, illetve a megújuló energiahordozók felhasználásának növelését is; a terv szerint növekszik a kedvezményes hitel összege. Ezeken kívül a tárca tervezi, hogy a NEP-program részévé válik a háztartási eszközök cseréjének ösztönzése is. A minisztérium szerint egyszerűsödik a pályázati csomag is.

A NEP-2008 pályázatai

- NEP-2008-1: hagyományos építésű épületeken végrehajtott nyílászárócsere vagy utólagos hőszigetelés, melynél a támogatás aránya 15 százalék. A maximális támogatás 264 000 forint, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 1 760 000 forint.

- NEP-2008-2: hagyományos építésű és nem hagyományos építésű, épületeken végrehajtott fűtés- és/vagy melegvízellátás korszerűsítés, melynél a támogatás aránya 20 százalék. A maximális támogatás 400 000 forint, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 2 000 000 forint.

- NEP-2008-3: hagyományos építésű és nem hagyományos építésű épületeken végrehajtott energiamegtakarítást eredményező több célt megvalósító beruházások; nyílászárócsere és/vagy utólagos hőszigetelés és fűtés- és/vagy melegvízellátás korszerűsítése együttesen, melynél a támogatás aránya 18 százalék. A maximális támogatás 720 000 forint, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 4 000 000 forint.

- NEP-2008-4: a panel, illetve egyéb iparosított technológiával épült épületeken végrehajtott nyílászárócsere, melynél a támogatás aránya 15 százalék. A maximális támogatás 264 000 forint, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 1 760 000 forint.

- NEP-2008-5: megújuló energiafelhasználást segítő beruházások, melyeknél a támogatás aránya 25 százalék. A maximális támogatás 1 000 000 forint, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 4 000 000 forint.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapjának - www.gkm.gov.hu - Civil Fórum rovatában 2008. január 14-től elérhető, regisztráció után elolvasható és véleményezhető a Nemzeti Energiatakarékossági Program és a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram 2008. évi tervezett módosításai. A GKM a véleményeket 2008. január 28-ig várja, és válaszol is a hozzászólásokra.