Londoni elemzések: Amerika már recesszióban

Vágólapra másolva!
"Színtiszta pánik" van a globális piacokon, és ez a spekulatív kategóriájú cégadósságok válságszintre duzzadt hozamfelárán is látszik, áll a hétfőn kiadott londoni elemzésekben, amelyek szerint Amerika már recesszióban van, és az európai felzárkózó térség sem remélheti, hogy ennek hatásaitól el tudja szigetelni magát.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek hétfői kiadása szerint a cégnél magas hozamú sávba sorolt vállalati adósok piacon lévő adósságának kockázati prémiuma az irányadó kincstárjegy felett elérte a 7,00 százalékpontot a "kialakult zűrzavarban"; ez csaknem ötévi hozamfelár-csúcs. A nemzetközi hitelminősítő megjegyzi, hogy az 1998-as globális fizetési válság alatt a spekulatív kategóriájú cégadósság hozama rövid időre szintén elérte, sőt meghaladta a 7 százalékpontot, de már annak az évnek a decemberében 6,02 százalékpontra süllyedt a havi átlag.

A Moody's hétfői londoni elemzése szerint az amerikai gazdaság irányadó jelzőszámai arra utalnak, hogy az Egyesült Államokban az idei első negyedévben, éves összevetésben 0,5-1,0 százalék közötti ütemben fog csökkenni reálértéken a hazai össztermék (GDP).

Amennyiben ez az éves mértékű visszaesés áthúzódik a második negyedévre is, az súlyos recessziót jelentene az amerikai gazdaságban.

Szintén hétfőn kiadott londoni elemzésében a Dresdner Kleinwort befektetési csoport elvetette azokat a várakozásokat, amelyek szerint a felzárkózó térség el tudja szigetelni magát az amerikai lassulástól vagy a recessziótól, mert a ház vélekedése szerint "a globalizáció korszakában ez képtelenség". A DrK százoldalas összeállítása szerint - amely a "Felzárkózó piacok 2008: a helyzet még rosszabb lesz, mielőtt javulna" címet viseli - a nagy felzárkózó gazdaságok, különösen azok, amelyek jelentős devizatartalékkal bírnak, kedvező ütemben növekedhetnek tovább, de a kis nyitott gazdaságok jobban ki vannak téve Amerika és általában a hét vezető globális gazdasági erőközpont (G7) ciklusainak, ezért lassulásra kell számítaniuk.

A londoni elemzői közösség nem egyöntetűen ítéli meg a felzárkózó térség és a nem elsőrendű - subprime - jelzálogpiaci válságtól sújtott, mind több szakértő szerint máris recesszióban lévő amerikai gazdaság teljesítménye közötti kapcsolat mértékét.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő 2008-ra kiadott londoni világgazdasági előrejelzésében például szintén "illúziónak" nevezte az a várakozást, hogy a felzárkózó gazdaságok el tudják szigetelni magukat az amerikai gazdaság bajaitól, mert kereskedelmük minden ellenkező vélekedéssel szemben közvetve vagy közvetlenül továbbra is erősen függ az amerikai fogyasztástól.

A Fitch úgy számol, hogy a fejlett gazdasági térség importnövekedésének gyengülése miatt még a húsz legnagyobb felzárkózó gazdaság exportpiac-bővülési üteme is - dollárértéken számolva - 10 százalékra lassul 2008-ban a 2004-2006-os időszak 17 százalékos éves átlagáról; ez a hitelminősítő szerint "jelentős sokk".

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által hetente összeállított felzárkózó piaci helyzetértékelések legutóbbi kiadása szerint azonban - amely két-három negyedévig tartó idei recessziót jósolt az Egyesült Államokban - a ház jórészt változatlanul hagyja a felzárkózó piacokra adott makroelőrejelzéseit, abból az "óvatos" várakozásából kiindulva, hogy folytatódik a térség és az Egyesült Államok gazdasági "szétkapcsolódása".

A hétfői londoni Dresdner-elemzés Magyarországnak a 2007-re becsült 1,5 százalék után az idei évre 2,0 százalékos GDP-növekedést jósol, három hónapos távlatban 7,50 százalékon maradó, félévi távlatban 7,25 százalékra, tizenkét havi távlatban 6,75 százalékra csökkenő jegybanki alapkamattal. Az évi átlagos infláció idén 4,7 százalékos lesz Magyarországon a tavalyi 7,4 százalék után, a Dresdner Kleinwort hétfői londoni előrejelzése szerint.