Soros: súlyos pénzügyi válság fenyeget

2008.01.21. 11:32

Meglepően kevesen ismerik fel, hogy az Egyesült Államok súlyos recesszió előtt ál, amely Európára is hatással lesz. A válság megrázóbbnak ígérkezik, mint a második világháború óta bármelyik - állítja Soros György pénzügyi guru.

Soros György szerint a legsúlyosabb pénzügyi válság fenyeget a második világháború óta, és a krízis Európát is érinteni fogja. A magyar származású amerikai befektetési bankár a Der Standard osztrák lap hétfői számában megjelent nyilatkozatában kifejtette, hogy az utóbbi években alapvető, szavai szerint a "piaci fundamentalizmusra" visszavezethető tévedések határozták meg a politikát.

Soros hibás felfogásnak nevezte, hogy a pénzpiacok működése egyensúlyozó szerepet tölt be. "A helyzet sokkal súlyosabb, mint bármelyik, a második világháború óta bekövetkezett pénzügyi válság idején" - fejtette ki véleményét a tőzsdeguru, hozzátéve, hogy valójában igen összetett jelenségről van szó.

A George Bush amerikai elnök által körvonalazott, mintegy 130-140 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagról azt mondta, hogy nem sokat vár tőle. Szerinte az Egyesült Államokat recesszió fenyegeti, amely Európára is kihatással lesz. "Meglepő, hogy ezt csak kevesen ismerik fel" - vélekedett.

A nemzetközi hírű bankár egy pódiumbeszélgetés alkalmából tartózkodott Bécsben. Azon egyebek között kifejtette, hogy Európának aktívabb szerepet kellene vállalnia a világ dolgainak intézésében, ami fordítva is igaz: a világnak is nagyobb szüksége van Európa vezetői képességeire.

Szerinte az amerikai külpolitika azzal, hogy érdekei érvényre juttatása miatt elsősorban a katonai beavatkozásra helyezte a hangsúlyt a nemzetközi színtéren, önmagát hozta szorult helyzetbe, és korlátozta az Egyesült Államok irányító pozícióját.

"A közeljövőben meg fog változni ez a cselekvési irány. Az európaiaknak most nem szabad Amerika-ellenes beállítottságot felvenniük, sokkal inkább arra kell törekedniük, hogy globális szerepet vállaljanak" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK