Veres: szükség van adócsökkentésre

2008.01.21. 15:10

Magyarországon szükség van adócsökkentésre és erre megvan a reális lehetőség - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn. Konkrétumokat azonban nem árult el, csak annyit, hogy az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával kívánnak forrást teremteni az adócsökkentésre.

"Nem kívánok kacsákra nehézfegyverzettel lőni" - mondta a különböző adóelképzelésekről megjelent cikkekre reagálva. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által a legnagyobb adózók számára rendezett találkozón Veres János ismételten kijelentette, hogy nem lát fedezetet a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) által 2009-től javasolt 10 százalékpontos járulékcsökkentésre.

Megjegyezte, hogy 1 százalékpontos járulékcsökkentés 80 milliárd forint bevételkieséssel járna. A gazdaság fejlődéséből adódóan 2009-ben reálisan 250 milliárd forintos mozgástérrel lehet kalkulálni Veres János szerint. Ezt meghaladó forrást a meglévő kiadások csökkentésével vagy az adórendszer szabályainak megváltoztatásával lehet teremteni.

Lehet nagyobb számokról is beszélni, de annak ára van, például az adókedvezmények, adómentességek szűkítése, átalakítása - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK