Aranyba fektetnek az orosz milliárdosok

Vágólapra másolva!
A rekordárak és az egyes elemzések szerint várható további növekedés miatt az orosz milliárdosok is aranyba fektetnek - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Forbes magazin listáján szereplő tíz leggazdagabb orosz üzletember közül hat rendelkezik különféle aranyvagyonnal, illetve -érdekeltséggel, Roman Abramovics, a leggazdagabbnak tartott orosz milliárdos azonban csak az utolsók között van a listán - derül ki a Reuters tudósításából.

Számos elemző egybehangzó állítása szerint az arany árfolyama az év végéig akár 20 százalékot is emelkedhet, ez a növekedés pedig valószínűleg 2009-ben is kitart a dollár gyengülése és a tőkepiaci turbulenciák miatt. Az aranyár kitartó emelkedése a befektetők számára kétségtelenül bizakodásra ad okot. A nemesfém unciánkénti ára 2004-ben 400 dollár volt, ma 900 fölött dönt újabb és újabb csúcsokat.

Oroszország a világ ötödik legnagyobb aranytermelője, a világtermelés 6,6 százalékát tudhatja magáénak. 2008 a kitermelés szempontjából az áttörés éve lehet, a kitermelt arany mennyisége ugyanis öt éven keresztül sorozatosan csökkent. Az orosz szektor meglehetősen széttagozódott, az ágazatban közel 600, főként kisebb vállalat található. A legnagyobb bányaipari vállalat, a Polyus Gold a 2006-os össztermelés mintegy negyedét adta, legjelentősebb hazai versenytársának termelése már csak az összkibocsátás 5 százalékát tette ki. A 9,9 milliárd dolláros kapitalizációjú Polyus 2015-ig a kitermelés megháromszorozását tűzte ki célul, belföldi versenytársai is akvizíciós célpontot jelenthetnek a jövőben. Az orosz aranybányászat zászlóvivője mindmáig a Polyus maradt, azonban az orosz milliárdosok befektetései a közeljövőben jelentős versenyt eredményezhetnek a szektorban - olvasható a Napi Gazdaságban.