Intervenció helyett biztosítás jöhet

Vágólapra másolva!
A régimódi piaci intervenció megszüntetését javasolja a legtöbb gabonaféleség esetében az Európai Bizottság - mondta a Világgazdaságnak Michael Mann, a testület szóvivője.  
Vágólapra másolva!

A minimálisan garantált árak közösségi felvásárlásokkal történő biztosítását csak a búza esetében őrizné meg Brüsszel, miközben a többi gabonaféleségnél "alternatív válságmenedzselési eszközökkel" próbálná védeni a gazdákat a hirtelen támadó piaci zavarokkal szemben. Ezekről az új eszközökről lista készül majd, s a tagállamok maguk választhatnak, melyik termény esetén melyik eszköz alkalmazása mellett döntenek. Egyik ilyen lehet például az árak összeomlása esetén érvényesíthető magánbiztosítás megkötésének közösségi társfinanszírozása is.

Brüsszel várhatóan május 20-án teszi közzé az erről szóló közösségi jogszabály szövegének tervezetét. Az új rendszer természetesen csak 2013 után terjed ki a 2004-ben csatlakozott új tagállamokra (köztük Magyarországra), vagyis akkor, amikor agrártermelőik már ugyanannyi támogatást kapnak közvetlen kifizetés formájában, mint a régi tagállamok gazdái - tájékoztatta lapunkat Michael Mann. (Az idén a hazai termelők uniós forrásokból csak a felét kapják meg a régi tagállamokban kifizetett földalapú támogatásoknak.)

A Magyarországon tárolt terményeket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vette meg, zömmel a 2004- 2005-ös termésből. Azóta intervenciós felvásárlásra lényegében nem volt szükség a világpiaci árrobbanás miatt. Bár a gabonát az MVH vásárolta fel, az áru az unió tulajdonába került. Brüsszel az áremelkedés nyomán a készleteket jóval drágábban értékesítheti a 101,31 eurós tonnánkénti intervenciós árnál. A múlt heti tenderen a kukorica tonnája 193,5, a búzáé 222,3 euróért kelt el - olvasható a Világgazdaságban.