Holdingba szerveznék a kórházakat

Vágólapra másolva!
Kivétel nélkül valamennyi, a főváros által fenntartott kórháznak helye van abban az egységes rendszerben, amelyet a szocialista városvezetők szorgalmaznak. Horváth Csaba egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes egy tegnapi háttérbeszélgetésen ugyanakkor jelezte, hosszú távon csak szakosodással garantálható a fennmaradásuk - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Jelenleg öt súlyponti kórház van Budapesten. A kapacitástörvény meghatározta a szakmai struktúrát, de nem számolt a fenntarthatósággal, ezért újra kell gondolni a fővárosi kórházi ellátórendszer működését. A főváros a szaktárca által meghatározott kereteken belüli mozgástérben igyekszik megtalálni a betegek legjobb ellátását biztosító, ésszerű működési lehetőségeket.

A szocialista városvezetés olyan modellt szorgalmaz, amely az elkövetkező ötven-száz évben is képes kiszolgálni a fővárost. Horváth Csaba szerint a fővárosi kórházak versenyképességét (a harc a több pénztáras rendszerben sokkal élesebb lesz) az egységes irányítás, vagyis egy operatív holdingba szervezés jelentősen növelné. A szétaprózott, sok bizonytalansággal küzdő fővárosi kórházi rendszer megerősítését jelentené a fővárosi fenntartású kórházak integrációja, ami az intézmények közötti új és célszerű feladatmegosztást jelenti - érvelt Horváth.

Az egységes budapesti kórházi modell javaslatot tesz majd arra, hogy a földrajzilag különböző helyeken működő kórházak műszaki, logisztikai jellegű feladatainak ellátása központi koordinációval történjen. Ez a kezdeti szakaszban évente mintegy 5 százalékos (4 milliárd forintos), négy-öt év múlva pedig akár 20 százalékos megtakarítást is eredményezhet. A hatékony erőforrás-gazdálkodás eredményeként felszabadult pénzügyi forrást a gyógyítás minőségének javítására, a komfortosabb gyógyító környezet kialakítására, képzésre és teljesítményarányos bérezésre lehetne fordítani. A főpolgármester-helyettes szerint nem zárkóznak el attól, hogy magánbefektető is részt vegyen az egyes fejlesztésekben, de tulajdonrészt nem szerezhet a holdingban- olvasható a Napi Gazdaságban.