Környezetbarát repülőt építtet az EU

2008.02.08. 8:01

Az EU országaiban 2015 után gyártott repülőgépek csendesebbek és kevésbé környezetszennyezők lesznek annak az 1,6 milliárd euró összegű kutatási projektnek köszönhetően, amit csütörtökön indított útjára a brüsszeli bizottság és a repülőgépgyártók - olvasható a Napi Gazdaságban.

A ppp-konstrukcióban lebonyolítandó projekt keretében a cégek összehangolják kutatásaikat olyan technológiák kifejlesztése érdekében, amelyek csökkentik a zajt a repülőterek körzetében, lehetővé teszik, hogy a repülőgépmotorok kevesebbet fogyasszanak és alternatív üzemanyagokat is képesek legyenek használni.

A Tiszta Égbolt néven futó technológiai projekthez az Európai Bizottság (EB) 800 millió euróval járul hozzá a 2007-2013-as költségvetésből, s ugyanannyit adnak bele a repülőgépgyártók. A célkitűzés a szén-dioxid-kibocsátás 50, a nitrogén-oxid-kibocsátás 80 százalékos mérséklése és a zaj felére csökkentése.

Eddig 16 uniós ország 86 szervezete - 54 iparvállalat, 15 kutatóközpont és 17 egyetem - csatlakozott a Tiszta Égbolthoz. Az EB szerint az üvegházhatású gázok négy százaléka a repülőgépektől származik. Egyelőre a szabadalmi jogok, a költségek és az esetleges haszon megosztásának elveit kell kidolgozniuk a résztvevőknek, és 2013-2014-re várható az új technológiák bemutatása. A kezdeményezés része az Egyesült Államokkal folytatott versenynek, az USA ugyanis már 2006-ban megkezdte az országban folyó légiipari fejlesztések összehangolását - olvasható a Napi Gazdaságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK