Debütál a minimumadó

Vágólapra másolva!
Az első adóügyi határidőig - azaz február 15-ig - kell vállalkozói jövedelemükről számot adniuk az egyéni vállalkozóknak. Idén először már alkalmazniuk kell a minimumadózás szabályait, vagy adóbevallásuk részeként nyilatkozniuk kell arról, hogy miért nem érte el nyereségük a törvényi minimumot. A nyilatkozók nagyobb eséllyel számíthatnak adóellenőrzésre.
Vágólapra másolva!

A minimum-adóval kapcsolatos új jogszabályi rendelkezéseket, 2007. július 1-től kell alkalmazni, ezért 2007. törtévnek számít. Az új szabályozás az alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adó helyébe lépett.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, ha az egyéni vállalkozói bevételeinek a költségeket meghaladó része nem éri el a jövedelem (nyereség) minimumot, az adózó választása szerint: az adóhatóság által kockázat elemzési céllal rendszeresített, bevallást kiegészítő nyomtatványát tölti ki, vagy a jövedelem (nyereség) minimumot tekinti adóalapnak.

A bevallást kiegészítő nyomtatványt az szja-bevallás részeként, minden egyéni vállalkozó megtalálja a 0753-mas bevallásban, annak 18. lapját kell kitöltenie annak a vállalkozónak, aki nem érte el a 2007-es adóévben a nyereségminimumot.

Azok a veszteséges vállalkozások, amelyek azt választják, hogy nem a minimum-eredmény alapján adóznak, egyebek mellett számot adnak majd arról, hogy milyen irodát bérelnek, milyen bevételeik vannak és milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe, milyen személyi jellegű kifizetéseik vannak, mennyi kölcsönt adtak vagy kaptak az adóévben.

Két módszer is működhet

Mivel a jogszabályt csak 2007. július 1-től kell alkalmazni, a vállalkozók a 2007-es adóévre vonatkozó minimumadót két módszer - az arányosítás és a megosztás - szerint számíthatják ki, attól függően, hogy meg tudják-e pontosan állapítani, hogy mennyi jövedelem keletkezett az első, és mennyi a második félévben.

Nem kell a jövedelem (nyereség) minimumra, illetve kiegészítő nyilatkozatra vonatkozó rendelkezést alkalmaznia:

  • a kezdő egyéni vállalkozónak a tevékenység megkezdésének évében, illetve az azt követő évben, ha a tevékenység megkezdését megelőző 36 hónapban egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytatott.
  • a vállalkozónak, ha az adóévben vagy a megelőző adóévben elemi kár sújtotta.
  • akinek az általános szabályok szerint számított vállalkozói adóalapja nagyobb, mint az elvárt adóalap, értelemszerűen az általános szabályok szerint adózik.

Az ellenőrzés szigorú és mindenre kiterjedő lesz

A vállalkozók által benyújtott nyomtatványt az adóhatóság feldolgozza és kockázatelemző program alapján választja ki azokat az adózókat, akiknél alapos okkal feltételezhető, hogy a vállalkozási tevékenységük eredményeként a bevételüket eltitkolták vagy szabálytalan költségelszámolást alkalmaztak. A kétségbe vont gazdasági események valódiságát, illetve azt, hogy a költségek, ráfordítások a vállalkozások érdekében jelentkeztek, az adózónak kell bizonyítani. Ellenkező esetben az adóhatóság az adóalapot, illetőleg az adót becsléssel állapítja meg.

Az adóhatóságnak joga van vizsgálni, hogy a vállalkozó, illetőleg a vállalkozásában közreműködő személyek életvitelének biztosításához szükséges kiadásokra a vállalkozásból megszerzett jövedelem nyújthatott-e fedezetet. Amennyiben az adóhatóság megállapítása szerint a vállalkozás eredménye és az abból származó jövedelem valószínűsíthetően nem nyújt fedezetet az egyéni vállalkozó életviteléhez szükséges kiadásokra (ráfordításokra), befektetésekre, az adóhatóság a magánszemélyt az Art. szerinti bevallás kiegészítésére hívhatja fel.

Az adóhivatal az ellenőrzésre kiválasztást a bevallás benyújtásának határidejétől, illetve hibás, hiányos bevallás esetén annak kijavításától vagy késedelmes beérkezésétől számított 30 napon belül folytatja le és erről az adózót értesíti. Az értesítés nem minősül az ellenőrzés megkezdésének. Az ellenőrzést az adóhatóság a kiválasztástól számított egy éven belül köteles megkezdeni. Amennyiben a kiválasztást követően az ellenőrzés megkezdéséig az adózó önellenőrzést végez, és ennek eredményeként az adóalap nem érné el a jövedelem (nyereség) minimumot, köteles az önellenőrzési lap mellékleteként bevallást kiegészítő nyilatkozatot tenni.