EU: Nem kell jelentős visszaeséstől tartani

Vágólapra másolva!
Nem kell jelentős gazdasági hanyatlástól tartani az Európai Unióban az Európai Bizottság illetékesei szerint, és alapvetően osztják ezt a nézetet az eurót saját pénzként használó országok pénzügyminiszterei is - derült ki az említett illetékesek brüsszeli találkozóján.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet nem él rossz időket - hangoztatta az ülés utáni sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker elnök, luxemburgi kormányfő. José Manuel Durao Barroso, a brüsszeli bizottság elnöke a találkozó előtt leszögezte: nincs racionális érv, amelynek alapján recessziótól kellene félni. Más miniszterek ugyancsak úgy vélték, óvatosnak kell lenni, de az "Atlanti-óceánnak ezen a partján" komoly visszaesésre nem számítanak.

A miniszterek áttekintették az övezet több tagországának pénzügyi helyzetét. Leszögezték, hogy minden tagállamnak be kell tartania a stabilitási előírásokat, illetve saját célkitűzéseit, hogy a zóna szilárdsága ne szenvedjen csorbát. Ezen megfontolások alapján gyakorlatilag elutasították Franciaországnak azt a kérését, hogy tekintettel a gazdaságösztönző csomag tervezett bevezetésére, Párizs eltérhessen korábban bejelentett költségvetési céljaitól. Franciaországnak tartania kell magát ahhoz a célkitűzéshez, hogy az évtized végére kiegyensúlyozza államháztartási mérlegét - emelték ki.

A kedden a huszonhét EU-tagország valamennyi pénzügyminiszterének részvételével folytatódó ülésen összesen 11 ország stabilitási vagy konvergenciaprogramjának áttekintése is napirenden lesz. Magyarország konvergenciaprogramja is ezek között lesz.

Az Európai Bizottság januári értékelésében azt javasolta, hogy a pénzügyi tanács kérje fel Magyarországot: szigorúan hajtsa végre a 2008-as költségvetést, a terveknek megfelelően tegye meg a megfelelő lépéseket a túlzott hiány szükség esetén további intézkedések révén történő kiigazítására 2009-ig, a vártnál nagyobb bevételeket fordítsa a hiány további csökkentésére, tartósan szorítsa vissza a kiadásokat (a költségvetési szabályok fejlesztésének és az intézmények erősítésének folytatásával és a közigazgatás, az egészségügy és az oktatási rendszer területén bejelentett további karcsúsítási intézkedések végrehajtásával), továbbá az államháztartás hosszú távú fenntarthatósága érdekében folytassa a nyugdíjrendszer reformját.