Nem változtat a Groupama minősítésén az S&P

Vágólapra másolva!
Nem érinti a francia Groupama S.A. biztosító csoport besorolásait az OTP Garancia Biztosító Zrt. száz százalékának megvásárlás. Az ügylet ugyanis beleillik a francia cég külső terjeszkedési politikájába, áll a Standard and Poor's kedden kiadott londoni elemzésében.
Vágólapra másolva!

A Standard and Poor's keddi londoni elemzése szerint a 617 millió eurós tranzakció hétfői bejelentése után sem változik a Groupama és alaptevékenységi körébe eső érdekeltségeinek magasan elsőrendű, stabil kilátású "A plusz" biztosítói pénzügyierő-osztályzata.

A világ legnagyobb hitelminősítője szerint a Groupama által az ügylet keretében megszerzendő 5-8 százaléknyi OTP-részvény "becsült költsége" 500 millió euró.

Az S and P szerint az akvizíció illeszkedik a Groupama már jól bejáratott nemzetközi növekedési stratégiájához. Az ügylet célja az S&P szerint az, hogy "higítsa" a Groupama függését a franciaországi ingatlan- és balesetbiztosítási piactól.

Az ügylet, ha sikeres, megerősíti a Groupama már létező magyarországi hálózatát; a csoport a magyar életbiztosítási piacon a második, a nem életbiztosítási szektorban a harmadik lesz, áll az elemzésben.

A Standard and Poor's szerint a saját forrásból fedezett vásárlás - a Nuova Tirrena tavaly augusztusi, szintén saját forrásból finanszírozott, 1,25 milliárd eurós akvizíciója után - további nyomás alá helyezi ugyan a Groupama "még mindig erős" tőkeellátottságát, de ez nem fenyegeti a csoport jelenlegi besorolásait, és a társaság fő erőssége a pénzügyi rugalmasság, arra az esetre, ha szükségessé válna külső tőkebevonás.