Módosul az uniós áfarendszer

Vágólapra másolva!
Megváltozik az áfafizetés rendje 2010-től az EU-ban a vállalkozásoknak nyújtott (B2B), határon átnyúló szolgáltatások körében. Az áfafizetés helye ezentúl a fogyasztó országa lesz - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az unió pénzügyminisztereinek tanácsa vita nélkül hagyta jóvá annak a két irányelvnek és egy harmadik rendeletnek a szövegét, amely egyebek között azt is lehetővé teszi, hogy az üzleti szereplőknek nyújtott, határon átnyúló szolgáltatások esetében az áfafizetés helye ezentúl a fogyasztó országa legyen, ne pedig a szolgáltatást nyújtó cég telephelye szerinti állam (mint eddig).

A most jogi formába öntött áfareformcsomagról a politikai megállapodás már tavaly decemberben megszületett, most tehát a konkrét jogszabályi szövegek véglegesítése volt soron. Ezek értelmében a végfogyasztóknak szánt (B2C), határon átnyúló szolgáltatások esetében továbbra is a szolgáltatást nyújtó cég telephelye szerinti állam adóját kell megfizetni, a fordított szabály tehát csak az üzleti szférán belüli szolgáltatásokra vonatkozik. Kivételt csupán az étkezési és éttermi szolgáltatások, a közlekedési eszközök bérlése, a kulturális, a sporttevékenységhez kapcsolódó, a tudományos és az oktatási szolgáltatások, a távközlési, a műsorszórási és elektronikus szolgáltatások képeznek - ezek esetében ugyanis mindig a szolgáltatás "elfogyasztásának" helye szerinti állam adókulcsait kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy a szolgáltatást magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak nyújtják-e.

Kovács László, az EU adóügyi biztosa szerint az áfafizetés helyének megfordítása az eddigieknél egyenlőbb versenyfeltételeket teremt az unió cégei számára. Ez főleg a nagy távolságból nyújtott szolgáltatások esetében igaz, ahol eddig az alacsonyabb áfakulcsokat alkalmazó tagállamok cégei voltak versenyelőnyben - olvasható a Világgazdaságban.