Pénzt ralizhat Magyarország

Vágólapra másolva!
A Közép-Európai Rali a becslések szerint 250-379 millió többlet adóbevételt hozhat Magyarországnak - mondta Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára egy turisztikai konferencián.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta, hogy minimum 30 ezer, maximum 50 ezer nézővel számoltak. Megjegyezte, hogy egyes vélemények szerint ennél még többen is érkezhetnek "ügyes promócióval".

Becslésük szerint a sportesemény idején a külföldi látogatók 1,219-1,891 milliárd forintot költenek Magyarországon. A szervezők úgy számolnak, hogy az átlagos tartózkodási idő 1,6, illetve 2,7 nap lehet. A rendezési költségvetés 1,8 millió euró. A Magyar Turizmus Zrt. 200 ezer euróval járul hozzá a költségekhez.

Ujhelyi István elmondta: a francia jogtulajdonos, az A.S.O. - azon kívül, hogy három hírszolgáltatóval leszerződött - 300 ezer euró költségvetéssel saját műsort készít a rendezvényről, az Eurosport televíziós csatorna végig közvetíti a versenyt.

Az államtitkár szerint nem ez a verseny oldja meg a turizmus jövőjét, de úgy vélte, kellenek olyan ötletek, amelyek olyan látogatókat hoznak Magyarországra, akik egyébként nem jönnének.

Szalay Balázs, a Dakar Series Közép-Európa Rali szervezője szerint 100 ezer ember érkezhet a rendezvényre. Elmondta, hogy az összes nagy gyári csapat részt vesz a versenyen.

A viadal április 20-án rajtol Budapesten a Hősök teréről. A rendezvény szervezői mintegy 250 versenyzővel számolnak. A Magyarországot és Romániát érintő versenynek április 26-án Balatonfüreden lesz vége. A verseny 75-80 százaléka érinti a magyarországi helyszíneket.