Adót reformálna a leendő orosz elnök

Vágólapra másolva!
A független igazságszolgáltatás megteremtését, a korrupció felszámolását és a gazdaság diverzifikálását jelölte meg központi célnak Dmitrij Medvegyev, az orosz elnöki poszt várományosa, aki két héttel a március 2-án esedékes államfőválasztás előtt a szibériai Krasznojarszkban tartott gazdasági fórumon ismertette gazdasági programját - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Gazdaságpolitikája - mint mondta - a gazdasági és a személyes szabadságon, a magántulajdonhoz fűződő jogok tiszteletben tartásán fog nyugodni és négy "i"-re fog koncentrálni: az intézményekre, az infrastruktúrára, az innovációra és az invesztíciókra.

A Kreml jelenlegi vezetőinél liberálisabbnak tartott egykori jogászprofesszor, aki jelenleg a Gazprom igazgatótanácsának elnöke, az adórendszer átalakítását és versenyképessé tételét, ezen belül Putyin elnökhöz hasonlóan az áfa csökkentését sürgetette a gazdasági növekedés érdekében. Az adók mértékét úgy kell megszabni, hogy egyszerre biztosítsa a társadalom hatékony működését és azt, hogy a hazai tőke ne meneküljön külföldre - hangsúlyozta Medvegyev.

Az energiahordozók exportjára kivetett illetékeket az elnökjelölt mérsékelni kívánja annak érdekében, hogy az olajcégek új létesítmények létrehozásába invesztáljanak. A cégeknek cserében ígéretet kell tenniük arra, hogy rubelre állnak át üzleteik lebonyolításában, mivel a nemzetközi pénzpiacok válsága jó alkalmat teremt arra, hogy az orosz valuta a világ egyik vezető tartalék valutájává váljék.

Elődjénél liberálisabb beállítottságát jelezve közölte: nincs szükség arra, hogy közhivatalnokok üljenek az olyan állami nagyvállalatok vezető testületeiben, mint az Aeroflot vagy a Rosznyefty. Ez utóbbi elnöke Igor Szecsin, a Kreml kabinetfőnök-helyettese. Ezeket független igazgatókkal kell felváltani, akiket azért állítanak ezekre a posztokra, hogy végrehajtsák az állam terveit.

Programja ismertetését Medvegyev többször elhalasztotta, utoljára azért, mert Putyin, aki várhatóan a miniszterelnöki posztot fogja betölteni, a múlt héten saját 2020-ig szóló politikai programját adta elő az államtanács ülésén. Medvegyev gazdasági programja Putyin szerint csak az elkövetkező négy évre vonatkozik és illeszkedik az ő stratégiájába.

A többség támogatja a Putyin-Medvegyev tandemet Az oroszok többsége kész Medvegyevre szavazni, aki szerintük Putyin politikáját fogja folytatni. A Levada-Center közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek 80 százaléka szándékozik rá voksolni, míg a Kommunista Párt jelöltjére, Gennagyij Zjuganovra 11, a Liberális Demokrata Párt által jelölt radikális Vlagyimir Zsirinovszkijra 9 százalék. A megkérdezettek 51 százaléka szerint Medvegyev képes lesz biztosítani Oroszország nagyhatalmi státusát, viszont 47 százalék azt szeretné, ha Putyin maradna az elnök - áll a Napi Gazdaságban.