2500 euró hitelt cipel egy magyar háztartás

Vágólapra másolva!
Magyarországon a legmagasabb a háztartások fogyasztási hitelállománya a kelet-közép-európai régióban - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Magyarországon áll a kelet-közép-európai régió országai közül a legmagasabb szinten, 2498 eurón a háztartások átlagos fogyasztási hitelállománya, a minket követő Csehországban mindössze 1984 eurónyi fogyasztási kölcsön jut egy-egy családra - derült ki a 13 európai ország adatait összevető Cetelem Körkép legfrissebb kimutatásaiból. Mint azt Lendvai János, a Magyar Cetelem elnök-vezérigazgatója elmondta, a magyar adat még így is csak 63 százaléka a felmérésben legrosszabbul végzett, 3942 eurós belgiumi eladósodottsági szintnek. A megtermelt jövedelem 18-20 százalékát hiteltörlesztésre költő magyar család helyzetével lehet és persze némiképp kell is riogatni, ám ténykérdés, hogy például az Egyesült Királyságban a háztartások jövedelmük 36-40 százalékát fordítják a kölcsönök törlesztésére.

Magyarországon 2007-ben a fogyasztási hitelek piaca 37,6 százalékkal bővült, ennél jelentősebb növekedésre a vizsgált 13 országból csak Lengyelország, Oroszország és Szerbia volt képes, míg a Cetelem-átlag 8,5 százalékot mutat. A statisztika ugyanakkor Lendvai szerint némileg sántít: tavaly a 457,6 milliárd forintos bővülés 70 százalékát, 323,4 milliárd forintos állománybővülést felmutató jelzálog alapú személyi kölcsönök 30-40 százaléka nem tényleges fogyasztási célokat szolgál. A szakember szerint azon túl, hogy ezen kölcsönök jó része beruházási, sőt akár lakáscélokra fordítódik, jelentős azoknak a hitelfelvevőknek aránya, akik vállalkozásuk támogatására terhelik meg jelzáloggal saját lakásukat.

A klasszikus áruhitelek állományának visszaesését a piacvezető áruhitelező cég vezetője nem tekinti tragédiának, elmondása szerint jól látható az a tendencia, hogy az áruhitelek helyét egyre inkább a feltöltődő (revolving) hitelkeretet biztosító hitelkártyák veszik át, nem véletlen, hogy a fogyasztási hitelek piacán belül éppen ez a hitelfajta nőtt a legjelentősebb, 28,2 százalékos mértékben az elmúlt év során.

A fogyasztási hitelek piaca gyorsan és érzékenyen reagál a háztartások anyagi helyzetének változására. A Magyar Cetelem elnök-vezérigazgatója szerint épp ezért kiemelkedően fontos, hogy a piacon működő hitelintézetek valóban felelős hitelezők legyenek. A szakember szerint bankja a tavalyi év során maradéktalanul megfelelt ennek az elvárásnak, ezért a kockázati céltartalék szintjét csökkenteni tudták - olvasható a Napi Gazdaságban.