Kockázatos kötvényt bocsát ki a Munich Re

Vágólapra másolva!
A világ második számú viszontbiztosítója, a német Munich Re is megjelent a legújabb tőkepiaci divat, a tőkekockázatos kötvények piacán: kiadta első. ötéves, 100 millió dolláros, változó kamatú tőkekockázatos kötvénysorozatát, amely LIBOR plusz 1,35 százalékpontos induló hozammal elkelt, közölték a pénzintézetnél.
Vágólapra másolva!

A Munich Re hosszabb távon 1,5 milliárd dollárnyi tőkekockázatos kötvényt akar kiadni, ekképpen a tőkepiacra terítve esetleges sok halálos áldozattal járó természeti katasztrófák térítési kockázatának egy részét. A kibocsátási program az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában, Walesben és Németországban esetleg bekövetkező káreseményekre szól.

A tőkekockázatos kötvény (principal-at-risk note) fő tulajdonsága, hogy a belőle származható nyereség akár háromszor gyorsabban nőhet, mint az alapul szolgáló értékpapírok vagy mutatók esetleges felértékelődése, az ellenkező irányban azonban a tőke teljes egészében odaveszhet a kötvényvásárló számára. A tőke védelmére általában semmiféle biztosítékot vagy védzáradékot nem lehet kikötni ennél a fajta kötvénynél.

Ebben az esetben ez a pénzügyi eszköz azt jelenti, hogy ha az elképzelt káresemények egyáltalán nem következnek be, akkor a tőkepiaci befektetők kereshetnek a Munich Re kötvényein, de ha - a másik szélsőséges esetben - bekövetkeznek, akkor a Munich Re a független befektetők pénzéből viselheti a kártérítési teher jórészét, és ezért nem tartozik nekik semmivel.

Az utóbbi időben már több nagy viszontbiztosító, közte a világ legnagyobbja, a Swiss Re is kiadott ilyen kockázatterítő kötvényeket. A Hannover Re viszontbiztosító becslése szerint a biztosításhoz kötött értékpapírok piaca az idén 20 százalékkal is bővülhet, mert a befektetők új lehetőségeket keresnek, miután a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott tőkepiaci származékok buboréka tavaly kipukkadt.