Törvényjavaslat a pálinkáról

2008.02.21. 13:32

Kisüsti, törköly, érlelt, mézes - többek között ezeket a pálinkafajtákat határozza meg a pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat, amelyet ötpárti egyetértéssel nyújtottak be az Országgyűlésnek.

Az Európai Unió 2004-ben fogadta el a pálinkát mint hungarikumot, amelyet éppen emiatt szertné a szakma törvénnyel is védeni - mondta Császár Antal, aki országgyűlési képviselősége mellett a Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke is. Az elnök szerint az a cél, hogy külföldön az olasz grappához, a skót whisky-hez, vagy a mexikói tequilához hasonlóan a magyar pálinka is hírnevet szerezzen. Másrészt el akarják érni, hogy a gyengébb minőségű termékeket ne lehessen pálinkának nevezni.

Császár Antal bízik abban, hogy a törvényjavaslatot idén májusban elfogadhatja az Országgyűlés, így ezután pálinkának, illetve törkölypálinkának már csak az a gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből - ideértve a gyümölcsvelőt is -, illetve Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.

Az indítvány kimondja, hogy pálinka készítése során répacukorral, nádcukorral, izocukorral vagy gyümölcscukorral javított gyümölcscefre nem használható fel, nem adható hozzá higított vagy nem higított alkohol, aromaanyag, virág, nem lehet ízesíteni, színezni és édesíteni sem.
A javaslat külön meghatározza, mikor lehet egy pálinkát kisüstinek, aszútörkölynek, érlelt pálinkának, ópálinkának, vegyes gyümölcspálinkának, gyümölcságyon érlelt pálinkának, vagy mézespálinka likőrnek nevezni. Ez utóbbi esetében például kikötés, hogy csak Magyarországon termelt tiszta mézzel lehet ízesíteni a pálinkát.

A javaslat a Pálinka Nemzeti Tanács megalakításáról is rendelkezik, és az új szervezet feladatkörébe utalja a pálinka előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének felügyeletét. A tanácsban agrárminiszter és a pénzügyminiszter képviselői mellett helyet kapnak a pálinkafőzdék képviselői is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK