Csökken a cukorkvóta

Vágólapra másolva!
Az európai uniós cukorágazat 1,16 millió tonnás végső kvótacsökkentésre számíthat 2010-re vonatkozóan - legalábbis az Európai Bizottság keddi közlése szerint erre engednek következtetni a felülvizsgált cukorpiaci szerkezetátalakítási alap keretében eddig bejelentett lemondások.
Vágólapra másolva!

A szerkezetátalakítási program azért jött létre, hogy középtávon strukturális egyensúlyt teremtsen a cukorpiacon, kiegyenlítve annak a hatásait, hogy a WTO keretében tett kötelezettségvállalások alapján korlátozni kell az exportot, és nagy mértékben meg kell növelni a legkevésbé fejlett országokból származó importot.

Az ágazatnak a kitűzött cél értelmében 6 millió tonnás csökkentést kell vállalnia. Ha a gazdasági szereplők nem mondanak le 2010-ig elegendő mennyiségről, a brüsszeli bizottság kénytelen lesz mindennemű pénzügyi ellentételezés nélkül kötelező érvényű kvótacsökkentéseket előírni. Mivel az érintettek eddig 4,84 millió tonnáról mondtak le, a 2010-re vonatkozó várható kvótacsökkentés nagysága 1,16 millió tonna.

A rendelkezésre álló adatok áttekintése és az érdekeltek véleményének meghallgatása után, továbbá tekintetbe véve az eddigi lemondásokat, Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági ügyekért felelős tagja úgy határozott, hogy 2008-2009-re vonatkozóan nem indokolt "cukorkivonást" végrehajtani.

Ha azonban a piaci előrejelzések szükségesnek mutatják, a Bizottság minden év március 16-áig dönthet a kvótacukor és -izoglükóz kötelező érvényű kivonásáról. A határidőre azért van szükség, hogy a termelők úgy alakíthassák a cukorrépával bevetett terület nagyságát, hogy ne keletkezzenek fölös készletek.