Az energiahivatal 13,5 százalékos gázáremelést javasolt

Vágólapra másolva!
A második negyedévre 13,5 százalékos gázáremelést javasolt a Magyar Energia Hivatal (MEH) - közölte Horváth J. Ferenc a hivatal elnöke egy budapesti szakmai konferencia szünetében. Az esetleges áremelés időpontjára vonatkozóan a MEH elnöke közölte, a jogszabály csak azt határozza meg, hogy negyedévenként egyszer lehet változtatni, de a változtatás napját nem jelöli meg.
Vágólapra másolva!

A konferencián résztvevő Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára a gázáremelést firtató kérdésre diplomatikusan annyit mondott, hogy nem találtak szakmai kifogást a Magyar Energia Hivatal által készített és most közigazgatási egyeztetésen lévő javaslatban.

A MEH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a piacnyitásig jó lenne ledolgozni földgázszolgáltatás tényleges ára és a közüzemi ár közötti különbözetet. Számítások szerint a földgáz nagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek még mintegy 30-40 milliárd forinttal "tartozik" a fogyasztó, miután a közüzemi ár nem fedezte a beszerzés árát. Utalt arra, hogy a korábban alacsonyan tartott ár miatt felhalmozódott elismert nagykereskedelmi veszteség beépül a fogyasztói árba.

Korábban a GKM annyit közölt a gázáremelés időpontjáról sajtóértesülésekre reagálva, hogy április elsejétől a lakossági gáz ára nem változik. Az áremelést legalább egy hónappal korábban be kell jelenteni.