Paksi Atomerőmű: 8,1 milliárdos profit

Vágólapra másolva!
A magyar villamosenergia-ellátás több mint egyharmadát biztosító Paksi Atomerőmű úgy is a tervezettnél nagyobb nyereséget termelt tavaly, hogy az országban a legolcsóbban állít elő áramot. Jövőre növelik a teljesítményt.
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőmű Zrt. 2007-ben az előzetes adatok szerint 8,1 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, a villamosenergia-értékesítés árbevétele 130,4 milliárd forint volt - közölte Hamvas István, a PA Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A 2007. évre elfogadott üzleti terv 7,5 milliárd forint adózott profittal számolt. Az igazgatóság várhatóan a nyereség felét javasolja osztalékként kifizetni, a másik felét pedig eredménytartalékba helyezni - válaszolta az MTI kérdésére Molnár Károly, a PA Zrt. igazgatóságának elnöke. Erről a társaság közgyűlése áprilisban dönt - tette hozzá.

A 2008. évi üzleti tervet az igazgatóság csütörtökön tárgyalja a 2007. évi beszámolóval együtt. Ezért sem a múlt évi, sem az idei gazdálkodásról nem közöltek részleteket a sajtótájékoztatón. Molnár Károly a távirati irodának annyit elmondott, hogy a lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatásra 2008-ban teljes egészében a Paksi Atomerőmű termeléséből kötötték le a 12 terawattórát, ami meghatározza az idei év gazdálkodását is.

Az erőműtársaság tavaly 14,68 terawattóra villamos energiát termelt, 2,4 százalékkal többet az előző évinél. A paksi a legalacsonyabb áron termelő erőmű Magyarországon. Míg a szabadpiaci árak kilowattóránként 12,30 és 15,60 forint között mozognak, addig a paksi ár 9,43 forint volt, közel 50 fillérrel több az egy évvel korábbinál. Az erőműtársaság biztosította a magyar villamosenergia-ellátás 36,8 százalékát.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy 1992 és 2007 között a Paksi Atomerőmű áremelése mindig az infláció alatt maradt. A 2008. évre érvényesített áremelés mértékéről - az elfogadott üzleti terv hiányában - az MTI kérdésére nem kívánt választ adni.

A teljesítmény növelése jövőre folytatódik, mert a meglévő régi típusú fűtőkazettákat el akarják használni. Ezért a 2. és a 3. blokk teljesítménynövelését 2009-ben végzik el, míg a 4-es blokk teljesítményét már 2006-ban, az 1-esét pedig 2007-ben bővítették egyenként 500 megawattra.

A négy blokk üzemidejének meghosszabbítása a környezetvédelmi engedélyek 2007-ben történt megszerzésével nagy lépéssel jutott előbbre. A nukleáris hatósághoz az engedélyezési kérelmet 2008 december közepéig kell benyújtani.