Az állattenyésztés fekete éve volt tavaly

Vágólapra másolva!
Az állattenyésztés fekete évének nevezte az elmúlt esztendőt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke. Jakab István elmondta: különösen a sertéságazat került nehéz helyzetbe, hiszen egy-egy sertés értékesítése során a tenyésztők, a technológiától függően 5-9 ezer forint veszteséget kénytelenek elkönyvelni.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke hozzátette: az értékesítési viszonyok miatt a koca állomány több mint 10 százalékkal, 28 ezer darabbal csökkent tavaly és napjainkra mindössze 286 ezer az állomány országosan.

A politikus szerint az adatok azt mutatják, hogy a szaktárca vezetőjének nem sikerült megteremtenie a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát, hiszen a sertésállomány napjainkra 3,8 millió darabra csökkent, jóllehet volt idő, amikor 10 millió feletti volt a sertések száma Magyarországon.

Jakab István hiányolta a hatóságok erőteljes fellépését a bizonytalan eredetű importtal kapcsolatban. Tavaly majdnem egymillió élősertés érkezett az országba, amelynek egy része bizonytalan származású, és nem tisztázott a minősége állategészségügyi szempontból - tette hozzá.

A MAGOSZ elnöke pozitív jelzésként vette tudomásul ugyanakkor, hogy a szaktárca vezetése készül egy, a sertés ágazatot érintő hosszú távú stratégia megalkotására, ám hozzátette: ezt már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni.