Építési acélba fektetett be tavaly a Ruukki

Vágólapra másolva!
A finn Ruukki acélkonszern építőipari üzletága tavaly 9 millió eurót fektetett be Magyarországon, Biatorbágyon épült gyárában 2007-ben több mint 2 ezer lakáshoz elegendő acélvázat állított elő - mondta Saku Sipola, a Ruukki Construction elnöke.
Vágólapra másolva!

A Ruukki 2007-ben 24 országban volt jelen, 3,9 milliárd euró árbevételt ért el, alkalmazottainak száma 14 600 volt a múlt évben. Az árbevétel fele az északi országokból, míg ötöde a közép-kelet-európai régióból származott.

Az építési acélszerkezetek adták a termelés negyedét, az egyéb acélgyártás 57 százalékra rúgott, a maradékot a mérnöki szolgáltatások tették ki. A szerkezetgyártó Ruukki Construction árbevétele 1042 milliárd eurót tett ki 2007-ben, az üzemi eredménye 150 millió euró volt, alkalmazottainak a száma 4840.

A Ruukki Hungary Kft. biatorbágyi gyárában 45 ezer tonna acélt dolgoznak fel évente. Ennek mintegy ötöde lakóházépítésnél használható acélszerkezet. Ennek az anyagnak a többségét Romániába és a volt Jugoszlávia utódállamaiba exportálják - ismertette Papp János értékesítési alelnök.

Az acélvázakat alapvetően csarnokokhoz, üzletekhez használják, ezeknél alapozást, szerelést is vállal a cég. A lakáshoz - vagy csak háztetőhöz - szükséges elemek legyártásán túl más szolgáltatást nem nyújtanak.

A múlt évben megvásárolt Magyar Aprítógépgyár Zrt. Ruukki Tisza Zrt. néven működik tovább két telephelyén, Hatvanban és Jászberényben. Ez a cég anyagmozgató és földmunka-gépekhez gyárt alkatrészeket. A két magyar leányvállalat 890 embernek ad munkát, az árbevétele a múlt évben megközelítette a 10 milliárd forintot.