Sárvári Duplóval játszanak az európai gyerekek

Vágólapra másolva!
A csehországi Lego-gyárat már nem a Flextronics működteti, de ez nem lesz hatással a két cég magyarországi együttműködésére. Idehaza két üzemben is gyártanak Lego-játékokat.
Vágólapra másolva!

A Lego a napokban bejelentette, hogy átveszi a Flextronicstól a csehországi Kladnóban lévő gyártó- és csomagolóüzemének működtetését. A munkafolyamatot ez nem érinti, az üzem és a gépsorok ugyanis eddig is a dán játékipari óriás tulajdonában voltak.

A kladnói telephely a nagy európai piacokhoz való közelsége miatt stratégiai fontosságú, ráadásul a Legónak nem messze egy modellépítő létesítménye is van - mondta a kladnói lépés okát firtató kérdésünkre a Lego kommunikációs vezetője. Charlotte Simonsen érdeklődésünkre hozzátette, a csehországi fejlemények semmiféle hatással nem lesznek a vállalat és a Flextronics magyarországi együttműködésére.

Az egyebek mellett többféle mobiltelefon előállításáról ismert Flextronics az elektronikai gyártási szolgáltatások egyik vezető vállalatának számít, de Mexikóban jó ideje dolgozik a Legónak is. Tavaly óta pedig két magyarországi Flextronics-gyárból is Lego-termékekkel látják el a világ piacait. A Flextronics International Kft. az elmút évtizedben stabilan a 15 legnagyobb magyarországi exportőr között szerepelt, de volt több olyan év is, amikor 3-4. helyen állt.

Duplo Sárvárról, Creator Nyíregyházáról

Sárvárra a Duplo termékcsalád teljes gyártókapacitását telepítették át Svájcból és Dániából, Nyíregyházán pedig a Creatort készítik. Annak idején elsősorban az alacsony gyártási költségekkel és a Flextronics műanyag-feldolgozásban szerzett tapasztalataival indokolták a gyártósorok ide telepítését, valamint azzal, hogy a szingapúri cég a gyártást, csomagolást és szállítást egyaránt képes lebonyolítani.

Charlotte Simonsen megerősítette, hogy a Duplo jövedelmezősége - amelynek rentábilissá tételével hosszú ideig meggyűlt a baja a vállalatnak - megváltozott a Sárvárra költöztetés óta, de részleteket nem árult el.

Nagy a titkolózás

Magyarország súlya egyébként alaposan megnőtt az elmúlt időszakban a Lego berkeiben, a Lego Hungária Kft. ugyanis a horvát mellett immár a szlovén piacot is felügyeli. Gubás Tímea marketingvezető ugyanakkor kizárta, hogy még az idén újabb Lego-gyár létesülne idehaza - jóllehet a Lego középtávú stratégiája 2010-ig további nyugat-európai gyártókapacitások áthelyezését irányozza elő.

Az [origo] szerette volna megtudni, milyen volumenben készülnek Lego-termékek az egyes magyarországi üzemekben, és mennyi kerül külföldre. A Lego Hungáriától a Flextronicshoz irányítottak, ám a legnagyobb magyarországi exportőrök közé tartozó cégnél úgy reagáltak, a termelési és pénzügyi adatok abba a kategóriába tartoznak, amelyről nem áll módukban nyilatkozni.