Svájci rekordinfláció: 2,4 százalék

Vágólapra másolva!
A szakértők szerint erősen megkérdőjeleződött az a korábbi várakozás, hogy idén kamatot csökkent a svájci központ bank, miután a tavalyi utolsó negyedévben a vártnál kétszer nagyobb ütemben nőtt a gazdaság, a februári infláció pedig 1993 óta a legmagasabb volt.
Vágólapra másolva!

Hivatalos adat szerint a tavalyi utolsó három hónapban a svájci gazdaság 1,0 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, amiben szerepet játszott a lakossági kiadásnövekedés és a szolgáltatások exportjának a bővülése. A negyedik negyedévi gazdaságnövekedési ütem jóval felülmúlta a Reuters által megkérdezett szakértők legderűlátóbb várakozását is.

A tavalyi negyedik negyedévben a GDP 3,6 százalékkal bővült éves szinten, a tavalyi év egészében 3,1 százalékkal nőtt. Februárban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal nőttek havi szinten. Ezzel az éves infláció 2,4 százalék volt, nem változott januárhoz képest és a legmagasabb 1993 óta.

Mindezek az adatok általában egy kamatemelés lehetőségét alapozzák meg. Erre azonban egyelőre nem kell számítani. Ennek oka részben a svájci központi bank egyik alelnökének az a kijelentése, hogy a globális hitelválságnak még nincs vége. Philipp Hildebrand egy hétfői londoni értekezleten úgy fogalmazott, hogy a hitelválság egy új, veszélyesebb szakaszba is kerülhet.

Az elemzők most azt várják, hogy március 13-án szinten tartja az irányadó kamatot a svájci központi bank, miközben a piac fokozatosan lemond arról a korábbi várakozásáról, hogy az év későbbi szakaszában lehet kamatcsökkentés. A jegybank előrejelzése szerint 2008 második felében a gazdaságnövekedési ütem 2 százalék körülire gyengül az export bővülésének a mérséklődésére, miközben csökken az inflációs nyomás.