A fővárosban a legmagasabb a fűtésszámla

Vágólapra másolva!
Többszörös különbségek is lehetnek a fűtésszámlákban más-más településen - írja a Világgazdaság. A távfűtő cégek szerint a lakások egyedi szabályozásának hiánya miatt keletkezik a nagy veszteség.
Vágólapra másolva!

Akár 50 százalékkal is megemelkedett a fűtésszámla az egy évvel ezelőttihez képest; mások azt nehezményezik, hogy a panelszigetelés után is egy 65 négyzetméteres lakás melegen tartása még most is közel 36 ezer forintba kerül havonta. Egy kétszobás panellakásban a fűtésért és a meleg vízért 10-15 ezer forintot kell fizetni a nagyobb városokban: a legkevesebbet Győrött, ahol most sem emelnek, míg Nyíregyházán, ahol eddig is 16 ezer fölötti számok szerepeltek a számlán, márciustól 5-7 százalékos drágulásra lehet számítani. A legrosszabb a helyzet Budapesten: 30-50 ezer forintos távhőszámlák érkeztek.

Megoldás lehetne az egyedi mérőóra, személyre szabott fűtésdíjjal. A távhő árát alapvetően befolyásolja a földgáz ára: a januári 5 százalékos emelés után áprilistól 5,8 százalékkel drágul a gáz. Az MTSZSZ visszautasít minden olyan kijelentést, mely arra utal, hogy a távhőszolgáltatás ára nem indokolt költségeket tartalmaz - írja a lap. Magyarországon a lakossági díját a települési önkormányzatok állapítják meg és a gazdasági és közlekedési miniszter véleményezi.