Nőhetnek a multik adóterhei

Vágólapra másolva!
A legfrissebb tervek szerint a mostani társasági adó helyett egy leginkább a különadó alapjára épülő, 16 százalékos adót kellene fizetniük a vállalkozásoknak - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Ez a lehetőség lényegében a versenyképességi kerekasztal elképzelésével egyezik meg, amely a társasági adó összes kedvezményének megszüntetését javasolta. A kerekasztal mindazonáltal húsz százalékban határozta meg az új társasági adó kulcsát, vagyis lényegében meghagyta volna a különadót.

Ezt valószínűleg politikai (hitelesség megtartását célzó) célból inkább megszüntetné a kormány, ezért lenne csak 16 vagy 18 százalékos az adó.

Ám nem vész el a bevétel java része. A kedvezmények megszüntetésével 300-320 milliárd forint többlete keletkezne a költségvetésnek - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. A társasági adó kedvezményeinek eltörlése (egy-két meg nem nevezett kivétellel, ilyen lehet az amortizáció) a kisvállalkozásokra nem lenne komoly hatással, ám ahogyan nő a vállalat mérete, úgy emelkedne az adóterhelés - míg a kicsik terhelése 16 százalékos, addig a vállalatok átlagos terhe 11 százalék körül van.

Ezért elképzelhető, hogy egyes multik megpróbálnak hatni a politikára - olvasható a Napi Gazdaságban.